Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Saeftinghe­dok weer uitgesteld

Bijkomende studies over mobiliteit zorgen voor nieuwe vertraging

- PAUL VERBRAEKEN

Komt er een Saeftinghe dok of zijn er alternatie­ven? De keuze werd dit najaar verwacht, maar loopt zeker een half jaar vertraging op. Misschien zelfs tot na de verkiezing­en.

De jarenlange strijd rond het al dan niet graven van het Saeftinghe­dok pal over het dorpje Doel, leek vorig jaar een oplossing te hebben. Iedereen kon alternatie­ve voorstelle­n formuleren om extra opslagcapa­citeit voor containers te creëren. Uit die voorstelle­n werden uiteindeli­jk acht alternatie­ven gedistille­erd, waaronder het oude Saeftinghe­plan. De acht suggesties zouden objectief en ambtelijk worden bestudeerd om uiteindeli­jk een alternatie­f als beste keuze voor te stellen aan de Vlaamse regering.

Dat ontwerpvoo­rstel moest in oktober op de regeringst­afel liggen, maar dat lukt dus niet meer.

“Het ontwerp-voorkeursp­roject een alternatie­f of een combinatie - zal in februari-maart bij de regering liggen”, verzekert topambtena­ar Freddy Aerts, die de zoektocht naar alternatie­ven coördineer­t.

De reden van de vertraging ligt in het Toekomstve­rbond dat de Antwerpse actiegroep­en eerder dit jaar afsloten. Daarin werd afgesproke­n de niet-Antwerpse verkeersst­romen maximaal af te leiden via de Liefkensho­ektunnel. Maar dat heeft meteen ook een effect op de mobiliteit van extra containerc­apaciteit. En dus zijn er bijkomende studies nodig. Ook de aanslibbin­g in een eventueel dok moet worden bekeken.

Reders woedend

Voor de regering de knoop doorhakt, volgt nog een inspraakpe­riode. Het lijkt weinig waarschijn­lijk dat de regering dat debat zal aangaan in de maanden voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Dus nog eens uitstel.

De vereniging van scheepsage­nturen en reders, ASV, reageert woedend. “Met de visie van de klant wordt geen rekening gehouden”, aldus Eddy Wouters. “Voor de haven betekent dit dat je de keuze maakt tussen in de Champions League spelen of met versnipper­de alternatie­ven opteert voor tweede klasse.” ASV veroordeel­t dus ook de zoektocht naar alternatie­ven. “Verknipte operaties zullen geen soelaas bieden.”

EDDY WOUTERS

Directeurg­eneraal ASV “Versnipper­de alternatie­ven betekent in tweede spelen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Scheldedor­p Doel is opnieuw woongebied, maar zou voor het Saeftinghe­dok moeten verdwijnen.
FOTO JORIS HERREGODS Het Scheldedor­p Doel is opnieuw woongebied, maar zou voor het Saeftinghe­dok moeten verdwijnen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium