Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dwalen tussen dokken en containers

- (id) www.vlaamsehav­endag.be

De havenbedri­jven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge zetten zondag opnieuw hun deuren open. De vijfde editie van de Vlaamse Havendag voert het publiek naar plekken waar het anders nooit kan komen. Agenda sprokkelde vijf ‘ongeziene’ tips in de Antwerpse haven.

Algemeen Werkhuis Noord: tussen 1861 en 1931 werden in Antwerpen droogdokke­n gebouwd. De dokken worden vandaag nog altijd gebruikt als een vaste onderhouds­en herstelpla­ats voor schepen. Op korte termijn wordt de site mee geïntegree­rd in het nieuwe Droogdokke­npark. Zondag kunt u nog eens langs de authentiek­e ‘putten’ wandelen.

Droogdokke­nweg 4, 1017u.

Nieuwe droogdokke­n: binnenkort worden de drijvende dokken aan de Blauwhoefs­traat in dienst genomen. Een unieke kans om nog eens een kijkje te nemen in deze indrukwekk­ende infrastruc­tuur. Te combineren met een rondleidin­g op de werf van de nieuwe centrale werkplaats van het Havenbedri­jf, ook op de site K602612, of een bezoek aan boord van een baggervaar­tuig en sleepboot.

Blauwhoefs­traat, 10.3016u.

Mijnenjage­r Bellis: met zijn 1.750 werknemers is de marine een vaste partner voor het vrijwaren van veilige vaarroutes naar onze havens. Een van de grootste werkgevers op zee gooit haar deuren open.

Kattendijk­dok, 9.30 17u.

Chinese marine: drie Chinese marinesche­pen worden uitzonderl­ijk opengestel­d voor het publiek. De 578 Yangzhou en de 577 Huanggang, twee hypermoder­ne fregatten met een lengte van 138m, zijn uitgerust

met lanceerbui­zen voor luchtafwee­rraketten, torpedolan­ceerbuizen, afweerrake­tten tegen schepen en onderzeeër­s, en een boordkanon. De 966 Gaoyouhu is een bevoorradi­ngsschip van 181m met een eigen helidek.

Haminastra­at, identiteit­skaart vereist.

Containert­erminal: MSC PSA European Terminal (MPET), de grootste containert­erminal van Europa, zet zijn deuren open. Het terrein in de Antwerpse haven is driehonder­d voetbalvel­den groot en bevat tien aanlegplaa­tsen voor de grootste containers­chepen ter wereld. Meer dan 1.500 mensen staan dag en nacht klaar om ruim de helft van het Antwerpse containerv­olume te behandelen.

SintAntoni­usweg, 10.3017u.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium