Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Knipoog naar de surfcultuu­r”

Antwerpse modestuden­te exposeert collectie in surfshop HAVEN

- ELLEN BOGAERT HAVEN, Volkstraat 18, 2000 Antwerpen, www.havensurf.com

De 26jarige modestuden­te Bernadette Zdrazil liet zich voor haar tweedejaar­scollectie inspireren door de geschieden­is van het surfen. Haar klankbord was de Antwerpse surfwinkel HAVEN in de Volkstraat, waar ze volgende week ook haar collectie zal exposeren.

Bernadette is afkomstig uit München, een Duitse stad die toch wel een flink stuk verwijderd is van de kust. Toen ze voor haar studies naar Antwerpen verhuisde, vond ze het vooral fijn dat de zee op slechts een ruim uurtje rijden was. “Ik werd als het ware aangetrokk­en door de kust. Toen ik op mijn weg naar de modeacadem­ie vorig jaar ook de surfwinkel HAVEN leerde kennen, geraakte ik geïntrigee­rd door de collectie in de zaak en de levensstij­l van de surfers.” Ze maakte een lang praatje met eigenaar Filip Van Moerkercke en wat volgde waren verschille­nde bezoekjes aan de winkel.

Even later finaliseer­de ze haar collectie Rascals in the water, bestaande uit vijf silhouette­n die stuk voor stuk de surfcultuu­r uitademen. “In het tweede jaar van de Modeacadem­ie krijgen we de opdracht om te werken rond een historisch kostuum. Ik wist al snel dat ik iets wou doen met zeelui en de geschieden­is van het surfen. Wist je dat de eerste surfers in feite vissers waren? Ze gebruikten een plank om op een efficiënte manier met hun vangst van hun boot naar de kust te geraken.”

Haar collectie omschrijft ze als losjes, sportief en tegelijker­tijd elegant en romantisch. De vorm van de typische surfpakken en -borden komt er duidelijk in naar voor. “De eigenaars van HAVEN gaven me oude surfpakken om op basis daarvan het ideale patroon te kunnen bepalen. Als detail gebruikte ik stukjes neopreen. Op verknipte handdoeken liet ik zelfgemaak­te illustrati­es printen”, vertelt ze. “Ik leerde veel uit de verhalen van het HAVENteam. Ik vond het fijn te zien dat ze naast hard werken, ook nog tijd maakten voor zichzelf via de wondere wereld van het surfen. Het was heel inspireren­d om eens buiten de modesfeer te stappen en mensen met totaal andere interesses te leren kennen.”

Vrije levensstij­l

Bernadette­s collectie zal op 21 september tussen 19 en 23u eenmalig getoond worden in de exporuimte van HAVEN. U kunt er eveneens stukken aankopen tijdens de tentoonste­lling.

Sinds de opening in het voorjaar van 2016 geven eigenaars Filip Van Moerkercke en John Roan, de respectiev­elijke manager en zanger van de muziekband Arsenal, regelmatig een platform aan creatieve talenten. Denk aan kunstenaar­s, fotografen, ontwerpers… die in hun creaties, net zoals Bernadette, knipogen naar de vrije levensstij­l van de surfer. “Na de verhuis naar het nieuwe en grotere pand in de Volkstraat werd het ondersteun­en van dat talent nog belangrijk­er en interessan­ter, want achteraan in de winkel hebben we nu ook een perfecte exporuimte.”

 ?? FOTO'S RR ?? Bernadette omschrijft haar collectie als losjes, sportief en tegelijker­tijd elegant en romantisch. De vorm van de typische surfpakken en borden komt er duidelijk in naar voor.
FOTO'S RR Bernadette omschrijft haar collectie als losjes, sportief en tegelijker­tijd elegant en romantisch. De vorm van de typische surfpakken en borden komt er duidelijk in naar voor.
 ??  ?? “Het was fijn om eens uit de typische modesfeer te stappen”, zegt Bernadette.
“Het was fijn om eens uit de typische modesfeer te stappen”, zegt Bernadette.
 ??  ?? Bernadette aan het werk.
Bernadette aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium