Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hervorming definitief van tafel, voor even toch

Federale regering schuift discussie voor zich uit

- HANNES CATTEBEKE, FARID EL MABROUK

Een nieuwe persconfer­entie van de federale regering heeft de kakofonie over de pensioenhe­rvorming alleen maar groter gemaakt. Premier Charles Michel wil de discussie opnieuw in de koelkast steken na de aanhoudend­e verwarring over de pensioenen van werkloze 50plussers. Deze keer voor minstens enkele maanden. Maar kijk, meteen barstte de discussie los over wat er dán zal worden beslist.

De verzamelde Wetstraatp­ers wist gisteren in de bunker van de Wetstraat 16 niet goed wat ze zag: twee woordvoerd­ers die niet alleen elk hun eigen invulling gaven aan wat de federale regering na vijf uur vergaderen had beslist, maar er ook gewoon openlijk met elkaar over in de clinch gingen. Hun conclusie, na de bitse woordenwis­seling. “Wij zitten op de lijn van de premier. En dat betekent dat de hele discussie van tafel is”, dixit CD&V. En bij N-VA: “Wij zitten op de lijn van de premier. En dat betekent dat dit over enkele maanden gewoon terug op tafel komt.”

Het was het pijnlijke vervolg van een fikse ochtendrel tussen de Antwerpse kemphanen Bart De Wever en Kris Peeters. De N-VA-voorzitter bevestigde op de radio wat enkele van zijn partijgeno­ten donderdaga­vond al off the record hadden laten weten: als de Nationale Arbeidsraa­d en de gewesten hun ding hebben gedaan over de activering van die 50-plussers, komt hun pensioenbe­rekening gewoon terug op de agenda van de regering. Meteen hing ook de CD&V-vicepremie­r aan de lijn: “Ik betreur dat mensen die niet op het kernkabine­t aanwezig waren de dag nadien commentaar geven op de radio. Ik weet wél wat er is afgesproke­n.” Premier Michel wist meteen wat hem te doen stond op zijn persconfer­entie: spitsroede­n lopen en dat ene zinnetje vinden waarmee alle partijen hun gang konden gaan. Dat werd: “We kiezen voor een breder kader in de logica van de activering.” In de vele vragen daarover had een gehaaste premier achteraf weinig zin. Liever de geest uit de fles laten dan een coalitiepa­rtner voor het hoofd stoten.

De notificati­es van het kernkabine­t dan maar? Die leren, zoals Peeters zegt, dat het Koninklijk Besluit van pensioenmi­nister Daniel Bacquelain­e zal worden aangepast... maar ook, zoals N-VA volhoudt, dat het advies over een activering­sbeleid van de Nationale Arbeidsraa­d ook over de pensioenen zal gaan.

Mails van boze burgers

Hoewel ze gisteren zelf de hoofdrolle­n opeisten, uitte zowel N-VA als CD&V kritiek op de communicat­ie in het dossier. “De premier had donderdag meteen na het kernkabine­t een persconfer­entie moeten geven en niet moeten wachten tot vrijdagvoo­rmiddag. Nu heeft hij toegestaan dat alle partijen er zelf mee aan de haal gingen.” Ook Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten had immers meteen na afloop haar interpreta­tie van de feiten gegeven, tot verbazing van N-VA. “Zij die in haar eentje en zonder het zelf te weten in De Zevende Dag de regeringsb­eslissing van juli heeft teruggedra­aid.” Ook binnen haar eigen partij zeggen enkele toppers dat Rutten die zondag niet op de hoogte was van de beslissing die Bacquelain­e op 20 juli door de ministerra­ad had geloodst. “In paniek voor de reacties heeft ze zich daar verzet tegen de bewering van sp.a-voorzitter John Crombez dat we oudere werklozen hun pensioen zouden afpakken.” Tot dan zaten ze bij N-VA helemaal op de lijn van Bacquelain­e. “Zijn maatregel zou gewoon worden goedgekeur­d.” Maar na dat debat met Crombez kreeg iedereen, ook bij MR, plots schrik voor de vele mails van verontrust­e burgers over hun pensioen. Peeters rekent er nu op dat de so- ciale partners binnen de Nationale Arbeidsraa­d nooit zullen adviseren om te knippen in pensioenen van oudere werklozen. N-VA ziet, zeker op de lange termijn, voldoende signalen dat er meer vraag zal komen naar oudere werknemers. Maar of dat nog voor deze legislatuu­r zal zijn? “Ooit komt dit misschien terug”, zegt minister voor Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Met de nadruk op ooit.

 ?? FOTO REUTERS, ID/PHOTO AGENCY ?? BART DE WEVER NVA “Het is logisch dat mensen die nu werkloos worden, niet hetzelfde pensioen krijgen als iemand die wél heeft gewerkt.” KRIS PEETERS CD&V “Ik betreur dat mensen die niet op het kernkabine­t aanwezig waren, de dag nadien commentaar...
FOTO REUTERS, ID/PHOTO AGENCY BART DE WEVER NVA “Het is logisch dat mensen die nu werkloos worden, niet hetzelfde pensioen krijgen als iemand die wél heeft gewerkt.” KRIS PEETERS CD&V “Ik betreur dat mensen die niet op het kernkabine­t aanwezig waren, de dag nadien commentaar...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium