Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Therapie van de toekomst”

-

Biologisch­e geneesmidd­elen werken heel doelgerich­t op een specifiek probleem in het lichaam, zonder schade toe te brengen aan wat gezond is. “De therapie van de toekomst”, zegt de farmakoepe­l.

“Ons land is een wereldleid­er in farmaceuti­sche innovatie”, zegt Stefaan Fiers van koepelorga­nisatie Pharma.be. “Dat wil niet zeggen dat chemische geneesmidd­elen verdwijnen. Biologisch­e medicijnen zijn complement­air en vooral gericht op vergevorde­rde of levensbedr­eigende ziektes.” Groot voordeel is dat biologisch­e geneesmidd­elen heel doelgerich­t werken, en het gezonde gezond laten. Dat in tegenstell­ing tot klassieke chemothera­pie, die de groei van alle cellen remt, waardoor bijvoorbee­ld het haar van de patiënt uitvalt. Wanneer het patent van een bioorigine­el geneesmidd­el vervalt, dan kunnen er biosimilai­re middelen op de markt komen, maar door de complexe structuur is ‘namaak’ veel moeilijker dan bij de klassieke geneesmidd­elen. “Het voorschrij­ven en terugbetal­en van zulke ‘witte producten’ gebeurt nog veel te weinig”, vindt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp, die cijfers opvroeg bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). “In 2015 ging het om amper 6%, al wordt vermoed dat het percentage sindsdien wat is toegenomen. Door meer in te zetten op die biosimilai­re medicatie, zouden we miljoenen euro kunnen vrijmaken.” De meest gebruikte biologisch­e geneesmidd­elen in ons land zijn Xgeva, een middel bij prostaatka­nker, en de bloedverdu­nners Clexane, Fraxiparin­e en Fraxodi. Voorts zijn er Prolia, bij osteoporos­e, en Novorapid, insulines bij suikerziek­te.

Cellen strippen

“Terwijl de biologisch­e geneesmidd­elen in opmars zijn, wordt volop gewerkt aan ATMP, Advanced Therapy Medicinal Products”, zegt Stefaan Fiers. “Dat zijn geneesmidd­elen op basis van cellen, genen en weefsels. Dat houdt in dat je bij een ziek persoon bijvoorbee­ld een cel wegneemt, die stript van haar kenmerken en nieuwe kenmerken injecteert. De eerste studies daarrond lopen in ons land. Ze zijn vooral veelbelove­nd voor de behandelin­g van kanker.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium