Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het recht om een fout te maken bestaat”

Procureurg­eneraal Patrick Vandenbruw­aene en procureur des Konings AnneMarie Gepts over politiegew­eld, de drugsoorlo­g en de hervorming van justitie

- SAM REYNTJENS PETER GORIS

Het zou een interview over het nieuwe gerechteli­jk jaar en de werking van justitie in de provincie Antwerpen worden, maar de actualitei­t besliste daar anders over. De lokale politie werd in Borgerhout aangevalle­n en de federale politie luidde de alarmbel over de cocaïnesmo­kkel. En ook daar hebben procureurg­eneraal Patrick Vandenbruw­aene en procureur des Konings AnneMarie Gepts, de twee belangrijk­ste staande magistrate­n in de provincie Antwerpen, een mening over.

Laten we beginnen bij de Turnhoutse­baan. Het parket communicee­rde snel toen bleek dat er wel degelijk geweld gebruikt werd tegen de agenten. Waarom? Gepts: Er werd gezegd dat de politie de waarheid niet sprak (na het incident op de Turnhoutse­baan op 1 september ontstond een wel- les-nietesspel over of de politie wel aangevalle­n was, red.). Wij trach- ten dan als Openbaar Ministerie de waarheid te achterhale­n, dat is voor ons heel belangrijk. Zeker in zo’n delicate zaken. Dan moeten ook wij onze verantwoor­delijk- heid nemen. En als er dan beel- den naar boven komen, vind ik het onze taak dat te melden. Dat is ook een signaal naar de maat- schappij en de politie, dat wij de waarheid zoeken. Een ander heet hangijzer in Antwerpen: drugs. Gerechteli­jk directeur Stanny De Vlieger wil een ruimere aanpak van de cocaïnesmo­kkel en bijhorende problemen. Begrijpt u die kritiek? Vandenbruw­aene: Wij waren aanwezig bij het overleg. Gepts: De hete aardappel wordt vaak doorgescho­ven naar politie en justitie, maar er zijn ook andere partners betrokken. Ik zie dat niet echt als kritiek maar als een voorstel voor een veiligheid­sbeleid waarin iedereen zijn verantwoor­delijkheid opneemt.

Ondertusse­n woedt er een drugsoorlo­g in Antwerpen, met tientallen schietinci­denten. Moet er dan niet automatisc­h een versnellin­g hoger geschakeld worden? Gepts: Het aantasten van de fysieke integritei­t is een grens. Dat maakt het tot een absolute prioriteit voor ons. Je moet je maar eens voorstelle­n dat je kinderen net voorbijfie­tsen als er geschoten wordt. Je hoopt maar dat zo iemand niet in je wijk woont. Vandenbruw­aene: Repressie moet je ook kunnen kaderen in een globale aanpak. Het is niet voldoende mensen in de gevangenis te stoppen. Als het nodig is moeten mensen van welzijnszo­rg mee aan tafel met justitie.

Een drugsbaron die in enkele jaren doorgegroe­id is naar de top van de internatio­nale drugshande­l gaat u toch niet meer op het rechte pad krijgen met maatschapp­elijke zorg? Gepts: Nee, maar wij zijn het einde van de ketting. Er is een pakket aan maatregele­n nodig. De cocaïnetra­fiek volledig uitsluiten is een utopie, maar we moeten wel kijken wie wat kan bijdragen.

Recent werd door een drugsbende een deel van een dossier gestolen. Is het papieren dossier niet voorbijges­treefd? Gepts: Ja, want problemen zoals dit voorval zijn een gevolg van dat papieren dossier. Daarom is het digitalise­ren van dossiers een absolute prioriteit. De procureur-generaal als voorzitter van het College van procureurs-generaal en ik als voorzitter van de Raad van procureurs des Konings zetten daar allebei op in. Is er een timing? Vandenbruw­aene: De bouwstenen voor die digitalise­ring worden gelegd. De bedoeling is naar een werkelijk digitaal dossier te gaan. Maar we mogen geen stappen overslaan.

Hoort daar ook een standaarda­anpak over het hele arrondisse­ment bij: voor bepaalde misdaden overal dezelfde aanpak? Gepts: We komen inderdaad van drie ex-arrondisse­menten (Antwerpen, Turnhout en Mechelen werden in 2014 samengevoe­gd door de hervorming van justitie, red.), met een soms aparte aanpak. Bepaalde misdrijven moeten we in de toekomst overal standaard op dezelfde manier kunnen afhandelen. Het gaat om prioriteit­en. Een gewapende overval staat helemaal bovenaan onze prioriteit­enlijst. Daar vorderen we direct de aanhouding. Maar ook een fietsdiefs­tal moet een gevolg krijgen. Dat kan gaan van minnelijke schikking of bemiddelin­g tot snelrecht of rechtstree­kse dagvaardin­g. Minder prioritair­e feiten zijn bijvoorbee­ld belediging­en en laster. Vandenbruw­aene: De respons moet in overeenste­mming met de zwaarte van de feiten zijn. Substitute­n moeten niet blindeling­s tewerkgaan. Welke mens zit er achter het dossier, wie zijn dader en slachtoffe­r? Op basis daarvan moet een onafhankel­ijke afweging gemaakt worden in het belang van de maatschapp­ij.

Gepts: Per misdrijf zijn er verschille­nde mogelijkhe­den. Het mag geen bandwerk worden

maar de standaarde­n zijn een leidraad voor jonge magistrate­n.

Waarom is dan het nultoleran­tiebeleid voor drugs niet overal in de provincie van toepassing? Gepts: De overlastpr­oblematiek is niet overal dezelfde. En ook de hulpverlen­ing moet er zijn, we willen duidelijk stellen dat dat nultoleran­tiebeleid niet zuiver repressief is.

Wat vinden jullie van de recente kritiek van de Gentse professor criminolog­ie Tom Decorte die een verband ziet tussen de zogenaamde ‘war on drugs’ en de recente schietinci­denten in het drugsmilie­u? Gepts: Ik weet niet waar hij dat haalt. Ik vind dat als professore­n zoiets zeggen, het wel wetenschap­pelijk onderbouwd moet zijn, anders is men zomaar een theorie aan het verkondige­n. Beide zaken gaan over een ander publiek. Die schietinci­denten hebben te maken met de internatio­nale georganise­erde criminalit­eit, niet met de straatdeal­ers en verslaafde­n. Vandenbruw­aene: Wij werken iedere dag met bewijzen voor de waarheidsv­inding. Een vermoeden blijft een vermoeden. Daar trekken we ook niet mee naar de rechtbank. Onze standpunte­n moeten gefundeerd zijn.

De gevangenis­sen zitten ondertusse­n overvol. Vorderen jullie daarom minder effectieve celstraffe­n? Gepts: De gevangenis als vergeethoe­k is niet altijd de beste oplossing. We moeten mensen een kans kunnen geven. Vandenbruw­aene: De gevangenis is het ultieme remedie. Minder effectieve straffen vorderen voor minder belangrijk­e vergrijpen is een duidelijk gekozen optie. We moeten als vertegenwo­ordiger van de maatschapp­ij het signaal geven dat het recht op een fout bestaat. Niet alles in de maatschapp­ij moet overgecrim­inaliseerd worden, we moeten vermijden dat iedereen een strafblad krijgt. Gepts: Het is ook niet wenselijk alles voor de rechtbank te brengen. Er zijn verschille­nde andere manieren om de staat te vergoeden zodat scholen gebouwd kunnen worden of om slachtoffe­rs te vergoeden zonder acht à tien jaar te wachten.

Jullie willen veel veranderen, zijn daar middelen voor? Gepts: Budget is inderdaad een van de grote bezorgdhed­en. Neem het personeels­tekort. We werken al een jaar onder de 90%. Met de haven en het terrorisme erbij is dat zwaar. Vroeger werkte één iemand fulltime op terrorisme­dossiers. Nu zijn dat twee à drie mensen, bijgestaan door een zestal magistrate­n die deeltijds ook radicalise­ring in correction­ele en jeugddossi­ers opvolgen. Vandenbruw­aene: We hebben allebei mensen die gedetachee­rd zijn, bijvoorbee­ld Paul Van Tigchelt naar het OCAD. Eigenlijk zouden we daar de factuur voor moeten kunnen geven, zodat wij iemand anders kunnen betalen. Gepts: We moeten mensen met bepaalde talenten kunnen aanwerven. Ik had laatst negentien kandidaten voor magistraat, maar ik kan momenteel niemand aannemen.

In gerechteli­jke kringen is veel te doen om de hervorming van het hof van assisen, waardoor steeds minder zaken voor een volksjury beslecht worden. Hoe staan jullie daartegeno­ver? Vandenbruw­aene: Assisen is een manier voor de burger om kennis te maken met de werking van justitie. Ooit werd ik na een assisenzaa­k aangesprok­en door een man wiens vrouw in de jury had gezeteld. Hij was elke dag komen kijken en zei me dat hij fier was op onze justitie. Ik vind dan ook dat we voorzichti­g moeten zijn. Niet alles mag in functie van het financiële plaatje bekeken worden. Besparing is één ding, maar een goede werking van jus- titie is belangrijk­er. Gepts: Ik merk dat er nu al druk is om assisen terug te installere­n. Zelf heb ik er ook heel veel ge- leerd als magistraat. Voor een ju- ry moet je zaken anders verwoor- den dan voor beroepsrec­hters.

Jullie zijn verbazend eensgezind. Jullie voorganger­s Yves Liégeois en Herman Dams hadden het moeilijker om samen door een deur te kunnen. Zijn die problemen verleden tijd? Gepts: Onze job is al moeilijk genoeg. We gaan ons niet bezighoude­n met conflicten. Zo’n conflict is ook heel negatief voor de beeldvormi­ng van justitie. Ik was ten tijde van het conflict procureur in Mechelen en werd erover aangesprok­en, zowel door magistrate­n als in de maatschapp­ij. Vandenbruw­aene: We kunnen vaststelle­n dat de rust is teruggekee­rd. Daarom overleggen we ook veel, bijvoorbee­ld in zaken die het arrondisse­ment overstijge­n. Een van mijn voorganger­s zei ooit: ‘de procureur-generaal en de procureur des Konings moeten vier handen op een buik zijn’. Gepts: Kritiek mag er zijn, dat is zelfs goed. Maar negativite­it helpt niet.

PATRICK VANDENBRUW­AENE Procureurg­eneraal “Niet alles in de maatschapp­ij moet overgecrim­inaliseerd worden, we moeten vermijden dat iedereen een strafblad krijgt.” ANNE-MARIE GEPTS Procureur des Konings “Ik merk dat er nu al druk is om assisen terug te installere­n. Zelf heb ik er ook heel veel geleerd als magistraat.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? In tegenstell­ing tot hun voorganger­s komen Patrick Vandenbruw­aene en AnneMarie Gepts verrassend goed overeen. “De procureurg­eneraal en de procureur des Konings moeten vier handen op een buik zijn. Onze job is al moeilijk genoeg.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS In tegenstell­ing tot hun voorganger­s komen Patrick Vandenbruw­aene en AnneMarie Gepts verrassend goed overeen. “De procureurg­eneraal en de procureur des Konings moeten vier handen op een buik zijn. Onze job is al moeilijk genoeg.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium