Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duimen voor gorillabab­y’s

Nieuwe vrouwtjesg­orilla komt Mambele leren hoe ze mama moet zijn

- BIEKE LATHOUWERS

De nieuwste aanwinst van de Antwerpse Zoo heet Mayani, een westelijke laaglandgo­rilla. Zij krijgt een bijzondere missie. Bedoeling is om haar eerst moeder te laten worden om Mambele te tonen hoe ze baby’s moet verzorgen.

In het gloednieuw­e mensapenve­rblijf van de Antwerpse Zoo is donderdag Mayani aangekomen. Ze blijft voorlopig nog even achter de schermen. De dierentuin wil haar de tijd geven om rustig te wennen aan haar nieuwe omgeving en haar soortgenot­en. Het vrouwtje wordt door gorillafan­s omschreven als een heel mooie dame, erg avontuurli­jk en nieuwsgier­ig. Ze is geboren in 2001 in de zoo van Barcelona, werd met de hand grootgebra­cht in Stuttgart en verhuisde in 2005 naar Dublin. Daar werd ze in september 2011 mama van dochter Kambiri. Ze deed het prima als moeder. Met Mayani in de groep hoopt de Zoo op kleine gorilla’s. Zilverrug Matadi lijkt er in elk geval klaar voor. Hij heeft met toestemmin­g van de gorillavro­uwtjes Amahoro en Mambele zijn liefdesbee­t gegeven. Als het vrouwtje die nekbeet aanvaardt, aanvaardt ze het mannetje ook als partner. Toch was van kleintjes nog niet meteen sprake, want beide vrouwtjes krijgen de pil. Voor Amahoro blijft dat zo omdat zij een oostelijke laaglandgo­rilla is en dus niet mag kweken met Matadi. Mambela mag dat wel, maar zij kan nog een cursus ‘mama-zijn’ gebruiken. In het Duitse Hannover heeft ze twee jongen op de wereld gezet, maar geen van de ukjes haalde het. De verzorgers dachten dat ze te fel een moederskin­dje was en amper voor zichzelf kon zorgen, laat staan voor jongen. Met Mayani krijgen ze een ervaren moeder in de groep. Ze moet de Zoo voor het eerst in jaren weer aan een babygorill­a helpen. Zoofans berekenden al dat een baby tegen volgende zomer mogelijk is.

Kweekprogr­amma

Sinds de komst van Matadi in februari 2016, wil de zoo opnieuw deelnemen aan het kweekprogr­amma. Maar de introducti­e verliep niet vlekkeloos. Matadi panikeerde toen gorillavro­uwtje Kiki een epileptisc­he aanval kreeg en beet haar arm over. Die moest geamputeer­d worden en hoewel Kiki leek te herstellen, overleed ze vorige zomer. Sindsdien gedraagt Matadi zich wel als een heer. Hopelijk loopt de introducti­e met Mayani zoals het hoort.

 ?? FOTO JAYNE EIFFERT ?? Gorillamam­a Mayani in de zoo van Dublin.
FOTO JAYNE EIFFERT Gorillamam­a Mayani in de zoo van Dublin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium