Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit was bedoeld om grote schade aan te richten”

Geïmprovis­eerde bom verwondt 29 metroreizi­gers

-

instens 29 reizigers raakten gewond door de geïmprovis­eerde bom die gisteren ontplofte in de Londense metro. De menselijke ravage had veel groter kunnen zijn als de bom volledig was geëxplodee­rd.

Het springtuig zat in een plastic emmertje in een koelzak van supermarkt Lidl. De ontploffin­g vond plaats om 8.20u in volle ochtendspi­ts op de District Line, vlak bij station Parsons Green. Het metrostel zat vol kinderen en volwassene­n onderweg naar school en werk, toen de bom in de laatste wagon ontplofte. “Ik hoorde een luide knal aan de andere kant van het metrostel”, vertelt getuige Peter Crowley aan de BBC. “Daarna vloog een vuurbal over mijn hoofd die al mijn haar verschroei­de.”

Blinde paniek

Minstens 29 reizigers werden gewond naar het ziekenhuis overgebrac­ht. De meeste hadden net als Peter brandwonde­n in het gezicht of op armen en benen. Er vielen ook gewonden toen de metroreizi­gers naar buiten probeerden te geraken. “Iedereen begon te lopen, het was blinde paniek”, zegt Sarah Hickson (31) aan de krant Daily Mail. “Voor mij liepen een zwangere dame en een schooljong­en. Ze werden verpletter­d op de trappen. Het metroperso­neel probeerde alles onder controle te krijgen, maar iedereen schreeuwde. Uiteindeli­jk konden ze de massa toch achteruit stuwen, zodat de jongen en de zwangere vrouw opnieuw konden rechtstaan.” Als de bom helemaal ontploft was, zouden er wellicht doden gevallen zijn. De Metropolit­an Police spreekt over een geïmprovis­eerd explosief dat door de terrorist thuis werd gemaakt. De bom werd vermoedeli­jk met een timer tot ontploffin­g gebracht nadat de terrorist was uitgestapt. Uit de zak hingen draadjes en kerstlicht­jes. Terreurgro­ep IS heeft de verantwoor­delijkheid voor de aanslag inmiddels opgeëist via haar persbureau Amaq.

Dreigingsn­iveau opgetrokke­n

“Dit apparaat was bedoeld om grote schade aan te richten”, zei de Britse premier Theresa May in een interview. “Mijn gedachten zijn bij de slachtoffe­rs en bij de hulpdienst­en die opnieuw snel en moedig reageren op een terroristi­sch incident.” Gisterenmi­ddag werd een spoedverga­dering bijeengero­epen met de burgemeest­er van Londen en de Britse premier. Het dreigingsn­iveau werd opgetrokke­n van ‘ernstig’ naar ‘kritiek’. Dat is het hoogste niveau en betekent dat op elk moment een aanslag kan gebeuren.

De terrorist werd intussen geidentifi­ceerd via camerabeel­den, maar gisteravon­d nog niet opgepakt. SILKE REMMERY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium