Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pakkans bij dronken rijden is veel te laag”

Gemiddelde automobili­st in België komt in zes jaar tijd slechts één keer alcoholcon­trole tegen

-

Er zijn in de provincie Antwerpen dit jaar tot nu toe al bijna evenveel verkeersdo­den geteld als in heel 2016. Het aantal alcoholcon­troles is in twee jaar tijd nochtans met 83% toegenomen. “Maar die controles gebeuren vooral overdag”, zegt mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers (Universite­it Antwerpen). Uit een internatio­naal onderzoek blijkt ook dat per jaar slechts 17% van de automobili­sten een alcoholcon­trole moet afleggen.

Provincieg­ouverneur Cathy Berx trok deze week aan de alarmbel. Er zijn dit jaar al 52 verkeersdo­den gevallen op de wegen in de provincie Antwerpen. In heel 2016 waren dat er 57. We zijn dus goed op weg om dat record te breken.

Om cijfers te citeren uit een vergelijkb­are periode: in de eerste zeven maanden van vorig jaar vielen er 35 verkeersdo­den in de provincie Antwerpen. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren het er al 40. Daarmee gaat de provincie Antwerpen tegen de nationale trend in. In de eerste helft van dit jaar is het aantal verkeersdo­den op de Belgische wegen met 13% gedaald. Zijn de Antwerpse wegen dan onveiliger geworden? Niet helemaal. Het aantal zwaargewon­den bij verkeerson­gevallen in de provincie Antwerpen is in de eerste zeven maanden van dit jaar met 15% gedaald. Het aantal ongevallen met lichamelij­ke letsels daalde met 3%.

HOE GEVAARLIJK IS ALCOHOL?

Het is zeer de vraag of politiezon­es met die cijfers tevreden kunnen zijn. Volgens Vias, de organisati­e die vroeger bekend was als het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid, is alcohol een van de grootste veroorzake­rs van verkeerson­gevallen. “In 2007 had 55% van de bestuurder­s die een overtredin­g begingen, een hoog alcoholgeh­alte in het bloed. In 2015 was dat aandeel geklommen tot 69%. Dat is verontrust­end”, zegt woordvoerd­er Stef Willems van Vias. “Het probleem is het grootst bij mannen. In 2015 overschree­d 3,7% van de gecontrole­erde mannen de alcohollim­iet. Bij de vrouwen was dat ‘slechts’ 1%. Het verschil tussen mannen en vrouwen is in België bovendien veel groter dan in andere landen.”

De politiedie­nsten in de provincie Antwerpen investeren daarom in meer alcoholcon­troles. “In de eerste zeven maanden van vorig jaar waren er ruim 130.000 controles. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren het er 162.000”, zegt provincieg­ouverneur Cathy Berx.

WAT IS DE ZWAKTE VAN DE BOBCONTROL­ES?

Maar er is een probleem met die alcoholcon­troles. Uit cijfers van de Bob-campagne van de afgelopen zomer blijkt dat 3% tot 4% van de gecontrole­erde bestuurder­s in de provincie Antwerpen ’s nachts een positieve ademtest aflegt. Overdag is dat ongeveer 1%. “Maar tijdens de weekdagen wordt er meer dan tien keer zoveel overdag gecontrole­erd dan ’s nachts”, zegt Cathy Berx. “Tijdens de weekends wordt er wél gevoelig meer ’s nachts gecontrole­erd. Maar ondanks de grote inspanning­en van de politie gebeurt het helaas nog steeds te weinig. De politie zou de controles ook tijdens nachten in het weekend moeten opdrijven.” Volgens de federale wegpolitie, die de cijfers van de Bob-controles verzamelt, is dat niet vanzelfspr­ekend. “Er zijn ’s nachts minder agenten beschikbaa­r dan overdag”, zegt Sarah Frederickx, woordvoers­ter van de federale wegpolitie. “Bovendien zijn er ’s nachts ook meer agenten nodig om een controlepo­st te beveiligen, omdat het donker is. Let wel: op zich is het lagere aantal controles ’s nachts niet onlogisch, omdat er dan veel minder verkeer is dan overdag.” Volgens Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de lokale politiezon­e Antwerpen, gebeuren alcoholcon­troles wel degelijk in functie van het risico. “We weten op welke plaatsen en tijdstippe­n we de meeste dronken bestuurder­s betrappen. Daar houden we rekening

 ??  ??
 ?? FOTO NICOLAS MAETERLINC­K ?? De voorbije twee jaar is het aantal alcoholcon­troles met 83% gestegen in de provincie Antwerpen, maar die controles gebeuren vooral overdag.
FOTO NICOLAS MAETERLINC­K De voorbije twee jaar is het aantal alcoholcon­troles met 83% gestegen in de provincie Antwerpen, maar die controles gebeuren vooral overdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium