Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs handenvrij is bellen te gevaarlijk

Volgens expert kunnen bestuurder­s gsm best uitzetten tijdens rijden

-

Niet alleen alcohol is een grote boosdoener in het verkeer. Ook gsmgebruik achter het stuur is een probleem. “Onderzoek wijst uit dat handenvrij bellen bijna even gevaarlijk is als met de telefoon in je hand”, zegt mobiliteit­sexpert Dirk Lauwers.

Hij verwijst daarmee naar een Australisc­h onderzoek. “Het praten en luisteren naar de persoon aan de andere kant van de lijn, leidt de aandacht evengoed af van de weg. Ook als je de telefoon niet vasthoudt”, zegt Lauwers. “Dat is nog anders dan praten met de persoon die naast je zit in de auto. Die passagier kan je mee attent maken op gevaarlijk­e situaties op de weg, omdat hij die situaties mee ziet aankomen. Iemand die niet in de wagen zit, kan dat natuurlijk niet.”

HOE GEVAARLIJK IS EEN SMS?

“Een sms sturen is nog gevaarlijk­er dan bellen. Bij het versturen van een sms zijn automobili­sten gemiddeld vier keer zoveel tijd met hun ogen van de weg dan wanneer ze geen sms sturen”, zegt Lauwers. “Het beste is dus om je telefoon uit te zetten als je rijdt. Zo kan je ook niet worden afgeleid.” Uit het onderzoek blijkt ook dat een bellende automobili­st gevaarlijk­er is dan een bestuurder die een beetje alcohol heeft gedronken. “Een bestuurder reageert tot 50% trager wanneer hij aan het bellen is. Een bestuurder die 0,08 promille alcohol in het bloed heeft, reageert 30% trager”, zegt Dirk Lauwers.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Expert Dirk Lauwers
FOTO PATRICK DE ROO Expert Dirk Lauwers
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium