Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daarom is het nu zo stil in uw tuin

Minder vogels te zien door rui en herfst, maar ook usutuvirus

- DIRK HENDRIKX

Maakt u zich ook zorgen omdat u minder vogels ziet of hoort? Bij Natuurpunt kregen ze in de voorbije weken meerdere meldingen van ongeruste vogelliefh­ebbers: “Het is muisstil in de tuin” of “ik kan het aantal vogels op één hand tellen”. De experts van Natuurpunt stellen gerust: het valt te verklaren. Voor een groot deel toch. Want er is ook het usutuvirus dat al langer lelijk huishoudt, vooral onder de merels. En die flamingo’s die gespot zijn? Helaas, dat zijn ontsnapte exemplaren.

Na de zomer is het altijd relatief stil onder tuinvogels, stelt Gerald Driessens van Natuurpunt. Het broedseizo­en zit erop en vogels trekken rond op zoek naar voedsel, wat ze overigens vaak in familiegro­epjes doen. Een nog grotere factor is dat de meeste vogelsoort­en in de voorbije weken geruid hebben en sommige doen dat nog altijd. Hun nieuwe verenpak moet ze in staat stellen om naar het zuiden te trekken of om de barre winter hier te trotseren. In de weken durende ruiperiode zijn de vogels extra kwetsbaar voor katten en roofvogels. Daarom schuilen ze meer in het struikgewa­s van de tuin en zijn ze minder te zien.

Liedje is uit

De meeste soorten zingen ook niet meer, wat de stilte nog vergroot. Zingen kost energie en slechts enkele soorten laten zich het hele jaar door horen. De meeste soorten kwinkelere­n alleen in de lente om hun territoriu­m af te bakenen en om een partner te verleiden. Er zijn nu ook genoeg insecten en bessen, dus de voedertafe­l hebben ze minder nodig. Noordelijk­e vogels die hier komen overwinter­en, zijn nog niet gearriveer­d, dat begint nu pas. De rui is nu wel bijna afgelopen en wie opnieuw begint te voederen, zal dat merken. Best is nog geen vetbollen te hangen, maar zaden, zonnepitte­n en pinda’s te geven.

Ontsnapte flamingo’s

Er waren van de week twee opvallende meldingen van exotische vogels: in Averbode in het heraangele­gde ven Munninckxg­oor werd één flamingo gespot, in het Limburgse Smeermaas (tussen Zutendaal en Maastricht) zelfs een zwerm van negen flamingo’s. Helaas gaat het hier hoogstwaar­schijnlijk om ontsnapte vogels. Als ze al de winter overleven, is het hier toch te koud om zich te kunnen voortplant­en. En de kans dat ze weer in Zuid-Europa geraken, waar flamingo’s ook in het wild voorkomen, is zeer klein. Flamingo’s zijn geen grote vliegers. Volgens Gerald Driessens zijn er nog wel meer ontsnapte exoten die in het Europese luchtruim rondfladde­ren tot ze dood gaan. “Heilige ibissen, zwarte zwanen, ganzen... Het is zo zonde. Die vogels hadden in hun land van herkomst moeten kunnen vliegen. Maar zolang er veel geld mee te verdienen valt, zullen we met dit soort zaken worden geconfront­eerd”, zegt hij.

Merelsterf­te

Bij de inheemse vogels zorgt een grootschal­ige uitbraak van het usutuvirus voor een verhoogde sterfte, vooral onder merels. Het virus wordt overgedrag­en via muggen en leidt in enkele uren tot de dood. De impact zullen we pas in de lente kunnen inschatten, maar volgens Driessens kan het virus nog vele jaren blijven opduiken. “We sluiten zelfs niet uit dat de merel niet langer een van onze meest verspreide broedvogel­s zal zijn”, zegt hij. Gelukkig is er wel nog de jaarlijkse verse aanvoer van merels uit noordelijk­e landen voor de winter. Een remedie tegen het virus is er niet.

 ?? FOTO RR ?? Vooral merels lijden onder het usutuvirus.
FOTO RR Vooral merels lijden onder het usutuvirus.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Gerald Driessens van Natuurpunt.
FOTO JOREN DE WEERDT Gerald Driessens van Natuurpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium