Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme verkeersli­chten helpen Tilburgse senioren oversteken

-

Tilburgse senioren beschikken sinds enkele maanden over een app die ervoor zorgt dat ze langer groen licht hebben bij het oversteken van de straat. Er is één voorwaarde: de senioren moeten een smartphone hebben.

bepaald Nederlands­eEnkele hebben seniorendr­uk stad kruispuntd­e die moetenapp vaak geïnstalle­erd.in oversteken,eende dat Het bij gaat succes om wordteen proefproje­ctuitgebre­id naar andere delen van Tilburg. De verkeersli­chten op het kruispunt detecteren dankzij de app de oudere persoon en geven die meer tijd om de andere kant van het kruispunt te bereiken. De app merkt ook blinde gebruikers op en schakelt automatisc­h ’s nachts het geluidssig­naal bij verkeersli­chten weer in. Normaal staan deze ‘tikkers’ ’s avonds uit om geluidsove­rlast te vermijden.

Deuren en slagbomen bedienen

De app is een voorproefj­e op de stad van de toekomst. Een stad waar geen drukknoppe­n op de verkeersli­chten meer nodig zijn, maar verkeersli­chten zelf nadenken en de verkeersci­rculatie slim regelen. “Dankzij een dergelijke app kan een verkeersli­cht straks ook een fietser zien en eerder op groen springen om hem groen te geven’’, zegt Martin de Vries van het in mobiliteit gespeciali­seerde bedrijf Dynniq. De test moet ook de weg vrijmaken voor andere toepassing­en in de stad. Onder meer deuren van publieke gebouwen en slagbomen van parkeergar­ages kunnen op die manier bediend worden door mensen.

“Het kruispunt is niet de makkelijks­te locatie van de stad. We hadden ook een kruispunt in het buitengebi­ed kunnen kiezen. Maar hier is het juist een uitdaging die ons een goed beeld geeft van de efficiënti­e van het systeem’’, zegt de Tilburgse projectver­antwoordel­ijke Mark Clijsen.

 ?? FOTO BELGA ?? Dankzij de app staan senioren minder lang voor het rood.
FOTO BELGA Dankzij de app staan senioren minder lang voor het rood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium