Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste fietscafé wil Brussel veroveren

Uitbaters tekenen samen met stad mobiliteit­splan uit

- PATRICK VAN DE PERRE www.kringkring.com.

Brussel heeft sinds deze week een fietscafé. Café Kring in de Dansaertbu­urt moet een ontmoeting­splaats worden voor fietsliefh­ebbers. Mensen kunnen er eten en drinken, maar ook fietsen huren en kopen. De belangrijk­ste reden om het café te openen, is om mensen aan te zetten om vaker de fiets te gebruiken.

“De naam Kring staat zowel voor de cirkel van het wiel als van de gezellighe­id onder vrienden”, zeggen de eigenaars. Ze kozen voor een Nederlands­talige naam om zowel Nederlands- als Franstalig­en aan te trekken. Kring wil een ontmoeting­splaats zijn. Noem het een creatief stadslabo waar nagedacht wordt over intelligen­te mobiliteit. Er staan onder meer wekelijkse uitstapjes in de streek rond de hoofdstad op het programma.

Dialoog met overheid

“Maar er zullen ook serieuze zaken aan bod komen, zoals infovergad­eringen en een dialoog met de overheid om samen de toekomst van de hoofdstad uit te tekenen. Het doel is altijd hetzelf- de: zo veel mogelijk mensen op de fiets krijgen”, zegt de Franse mede-eigenaar Julien Guiraud. Hij staat ook aan het hoofd van Lizbike, dat met de stad Brussel rond de tafel gaat zitten over het fietsverke­er in de hoofdstad. Via Kring zal Lizbike ook leasing- formules aanbieden. “Investeren in een bakfiets om Brussel op een andere manier te leren kennen, is een vanzelfspr­ekende beslissing wanneer je mobiliteit en stadsontwi­kkeling in beschouwin­g

“Het doel is altijd hetzelfde bij onze evenemente­n: zo veel mogelijk mensen op de fiets krijgen.” Julien Guiraud, medeeigena­ar

neemt. Met een elektrisch­e fiets kan je op de Kunstberg fietsen zonder te zweten. Een plooifiets is de ideale oplossing voor forenzen”, gaat Julien Guiraud verder. Maar fietsen zijn vaak duur en mensen weten niet altijd wat het beste bij hen past. “Daarom kunnen geïnteress­eerden fietsen huren en later fietsen leasen. Dat is vooral voor duurdere exemplaren, zoals een bakfiets of een carbonfiet­s, voor veel mensen een oplossing”, zegt de initiatief­nemer.

Repareren

Hoewel Kring de focus op fietsers legt, is iedereen welkom in het café. “Bezoekers kunnen er een hapje eten of iets drinken, brunchen op zondag, bioproduc- ten kopen of muzikale of literaire evenemente­n bijwonen. Op die manier hopen we een zo breed mogelijk publiek te trekken en ook toevallige voorbijgan­gers te lokken”, legt Julien Guiraud uit. Daarnaast worden er natuurlijk ook fietsen en bijbehoren­de ac- cessoires verkocht en is er een reparatie-atelier waar u zelf aan uw fiets kunt sleutelen.

 ?? FOTO RR ?? Julien Guiraud, medeeigena­ar van fietscafé Kring.
FOTO RR Julien Guiraud, medeeigena­ar van fietscafé Kring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium