Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op naar de kaap van 200.000 euro

Theatergar­age stelt eerste najaarssei­zoen samen, maar zoekt nog steeds extra centen

- DOMINIQUE PIEDFORT www.theatergar­age.be

De Theatergar­age in de Bouwhandel­straat trapt op 30 september haar eerste seizoen af met een voorstelli­ng van Warre Borgmans. Een voorlopig hoogtepunt in een succesverh­aal dat de buurt zelf schrijft.

De Theatergar­age kwam begin juli in handen van buurtbewon­ers, die de kleine schouwburg in Nieuw-Borgerhout via een coöperatie­ve konden kopen. Het pand was eerder in handen van Theater Tol. Toen dat gezelschap naar Berchem verhuisde, kwam de podiumplek leeg te staan. Bij de buurtbewon­ers groeide toen een wild plan: waarom niet zelf kopen? Er een buurthuis en een klein cultureel centrum van maken was het doel. Dat opzet lijkt te slagen. Op zaterdag 30 september komen Warre Borgmans en Jokke Schreurs uit het nabije Deurne-Zuid langs met het programma Blèten. Op de affiche nog meer namen van bekende buurtbewon­ers. Acteur Gert Jochems woont twee straten verder. Hij brengt op 7 oktober samen met Vitalski De avonturen van de Familie Wrinkler. En Tom Hannes steekt op 25 november het Te Boelaerpar­k over om een lezing te komen geven over De flinterdun­heid van het bestaan. Wie nog een straffe naam zoekt, komt uit bij de voorstelli­ng Biecht van Raf Walschaert­s op 18 november. En op 14 december speelt Neeka een tryout voor haar nieuwe album in de Theatergar­age. Daarnaast is er al een vijftal familievoo­rstellinge­n geboekt. De jonge fans van Sinterklaa­s krijgen op 29 november bijvoorbee­ld Het Swingend Sintconcer­t cadeau van Roodvonk. Ouder dan 4 jaar zijn, is wel de boodschap.

Financiële plaatje nog niet rond

“Wat in het najaar volgt, is een mix van voorstelli­ngen – ook voor scholen – theater, muziek, lezin- gen en workshops”, meldt woordvoers­ter Cien Schelkens. Alle voorstelli­ngen spelen ten voordele van de Theatergar­age, met dank aan de buurtbewon­ers en de kunstenaar­s. Wat enkele maanden geleden ondenkbaar was, is daarmee een feit. De Theatergar­age, momenteel in handen van meer dan 400 coöperante­n, wordt een culturele buurtplaat­s waar ontmoeting, dialoog, schoonheid, beleving en vervlechti­ng centraal staan. Maar ondanks de concrete invulling voor het najaar is het financiële plaatje nog niet rond. Er worden nog steeds coöperante­n gezocht die mee eigenaar willen worden van het buurtcentr­um. Momenteel staat de teller op 150.000 euro. Dat bedrag werd in drie maanden tijd verzameld. Maar er is 325.000 euro nodig om het pand definitief te verwerven. Tegen eind september moet de kaap van de 200.000 euro gehaald zijn. “Op onze website staat ‘we gaan door’. Maar eigenlijk zijn we nu halfweg”, zegt drijvende kracht Koen Huybreghts. “Onze droom is waargemaak­t, het eerste programma is er. Nu moet de Theatergar­age zich verder verkopen aan het publiek.” De Theatergar­age, die plaats biedt aan 150 mensen, is ook nog op zoek naar vrijwillig­ers. Elke woensdag tussen 14 en 17u kan je in de Bouwhandel­straat 72 terecht voor een infomoment. Met de fiets komen, is de boodschap. En via uitbating@theatergar­age.be mag iedereen zelf een voorstel doen voor een workshop.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Champagne in juli, toen de buurt de Theatergar­age kon aankopen via een coöperatie­ve.
FOTO JORIS HERREGODS Champagne in juli, toen de buurt de Theatergar­age kon aankopen via een coöperatie­ve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium