Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koeriers stelen diamanten

Openbaar ministerie vordert twee jaar cel tegen zaakvoerde­r Sana BVBA

-

Het openbaar ministerie heeft twee jaar cel gevorderd tegen de zaakvoerde­r van een koerierbed­rijf die verdacht wordt van een reeks diefstalle­n van diamanten en juwelen. Een personeels­lid riskeert één jaar cel.

Het inmiddels failliete Antwerpse koerierbed­rijf Sana BVBA werkte als onderaanne­mer voor het internatio­nale pakjesbedr­ijf TNT. Het bedrijfje verzorgde in opdracht van TNT onder meer transporte­n van kleine pakketten diamanten, juwelen en sieraden. Tussen 15 juli 2014 en 24 februari 2015 verdwenen er 27 pakketten met voornameli­jk diamanten, juwelen en sieraden. De gedupeerde bedrijven zijn vooral diamanthan­delaars en juweliers zoals het bekende Wouter & Hendrickx aan de Steenhouwe­rsvest in Antwerpen. De gestolen goederen hebben een waarde van meer dan 100.000 euro. Het Antwerpse parket startte een onderzoek naar de daders van de lange reeks diefstalle­n. Uit het onderzoek kwamen Zakaria M., de zaakvoerde­r van Sana BVBA, en zijn medewerker Omar T. als verdachten naar voren. Volgens het parket verdwenen de waardevoll­e ladingen telkens als het duo transporte­n voor TNT verzorgde. “Op de dag dat een specifiek type horloge werd gestolen, deed hoofdverda­chte Zakaria M. op zijn smartphone opzoekinge­n naar dat type uurwerk. Pikant detail: toen Zakaria M. een maand afwezig was door ziekte, werden er geen diefstalle­n vastgestel­d.” Volgens het openbaar ministerie kreeg Zakaria M. hulp van zijn medewerker Omar T., maar die ontkent met klem iets met de diefstalle­n te maken te hebben.

Lacunes

“Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt ook maar één diefstal heeft gepleegd”, aldus zijn advocaat Sam Vlaminck. “De speurders schrijven zelf in hun dossier dat ze niet kunnen nagaan in wiens handen bepaalde pakketten zijn geweest. Uit afgeluiste­rde telefoonge­sprekken blijkt zelfs dat mijn cliënt een collega verdenkt van diefstalle­n. In dat gesprek zegt hij letterlijk dat hij daarmee niets te maken wil hebben.” Ook Tim Smet, de raadsman van Zakaria M., legde een aantal lacunes in het onderzoek bloot. “Het is onduidelij­k wie die gestolen pakketten precies in handen heeft gehad. Er zijn tientallen andere mogelijke verdachten, maar daar is geen onderzoek naar gedaan.” JORIS VAN DER AA

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Juweliersz­aak Wouter & Hendrickx is een van de gedupeerde bedrijven in het dossier.
FOTO VICTORIANO MORENO Juweliersz­aak Wouter & Hendrickx is een van de gedupeerde bedrijven in het dossier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium