Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er zit muziek in Tante Yvonne

Patrick Georges is uitbater, chef-kok en chansonnie­r in zijn klassieke restaurant op het Zuid

-

Met oerklassie­ke FransBelgi­sche gerechten brengt Patrick Georges van restaurant Tante Yvonne dagelijks hulde aan zijn te vroeg overleden boezemvrie­nd. Drie avonden per week horen daar ook Franse chansons en jazz bij. Op vraag van de gasten.

Patrick Georges (60) houdt het wat in het midden. Hij was en is nog altijd chansonnie­r, naast uitbater en chef-kok. Maar hij toerde drie jaar lang rond met Georges Moustaki, Salvatore Adamo en Amália Rodrigues, dus die chansonnie­r drijft wel eens boven. Het was boezemvrie­nd Jacques Heylen die indertijd kwam aanzetten met restaurant De Mergpijp. “Dat was een ambiancere­staurant, zeker in het weekend”, herinnert Patrick Georges zich. “We hielden de zaak samen open. Tot Jacques twintig jaar geleden Tante Yvonne startte, genoemd naar zijn moeder. Ik begon toen De Etage op de Vlasmarkt.” En toen overleed Jacques plots. Tante Yvonne draaide vierkant onder de nieuwe uitbater, tot Patrick het restaurant in handen nam. “Een logische beslissing, Jacques had me tenslotte alles geleerd.” Selfmade-chef Patrick Georges steekt het niet weg: “Mijn eerste kookervari­ng deed ik op bij de scouts. Van thuis uit kreeg ik dat ook mee, we zijn goede eters. Bij Jacques thuis was het niet anders. We werden doordronge­n van de degelijke, klassieke keuken.” Toch geeft Patrick toe dat thuis koken nog iets anders is dan vijftig gasten bedienen in een restaurant. “Er komt vooral meer organisati­e bij kijken. Maar de smaak, die verschilt niet. Daar ga je toch mee akkoord?”

Patrick trekt de kaart van ingrediënt­en die het elders niet meer doen. Hier kun je nog om niertjes vragen, of zwezeriken. En Kreeft Festival – een combinatie van drie halve kreeftjes, bereid met saffraansa­us, à la nage en gegrild – mag hij niet van de kaart halen. De Salade Folle is inderdaad gek want overvloedi­g, met gerookte zalm en paling, eend, foie gras en zwezerik of sint-jakobsvruc­hten. Daarnaast volgt Patrick de seizoenen, met stoofpotje­s en straks weer wild. “Ik hou van klassieker­s”, excuseert hij zich. “Allez, ik hou van eten.”

Muziekavon­den

Die rijkdom van onze keuken wil hij ook doorgeven aan de jeugd. Zijn kinderen, twintigers en een dertiger, wijzen hun vrienden graag de weg naar Tante Yvonne. De zaak weet hoe de jeugd aan te spreken. Bijvoorbee­ld door elke woensdag een dagschotel voor 14 euro te serveren. Deze week is dat een varkenshaa­sje met picklessau­s. En als hij na tienen de gitaar grijpt en zijn echtgenote Miranda zingt, blijven jonge gasten graag zitten om dat optredentj­e mee te pikken. Patrick speelt op woensdag met Roger, op vrijdag met de Chileense gitaarkuns­tenaar Fernando Gonzalez en op zaterdag met pianist Ray uit de Fiji-eilanden. “Ik zou wel eens een restaurant willen proberen zonder muziek. Maar dan zeggen klanten: pakt uw gitaar eens. Daarom houden we het op drie muziekavon­den per week. Tegenwoord­ig word ik zelfs regelmatig gefilmd. Ah ja, die smartphone­s, hè...” JOHAN VAN BAELEN Vlaamsekaa­i 93, Antwerpen www.restaurant­tanteyvonn­e.be

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Patrick Georges serveert kreeft. Dat gaat er altijd in bij de gasten van Tante Yvonne.
FOTO'S JORIS HERREGODS Patrick Georges serveert kreeft. Dat gaat er altijd in bij de gasten van Tante Yvonne.
 ??  ?? Parelhoenf­ilet met champignon­s en truffelsau­s.
Parelhoenf­ilet met champignon­s en truffelsau­s.
 ??  ?? Tijdens het zingen komen de smartphone­s vanzelf boven.
Tijdens het zingen komen de smartphone­s vanzelf boven.
 ??  ?? Patrick begeleidt zijn echtgenote Miranda na het eten.
Patrick begeleidt zijn echtgenote Miranda na het eten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium