Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We mogen de razzia van 1942 nooit vergeten”

- (pvdp)

Op de binnenplaa­ts van de stedelijke basisschoo­l Crea 16 op Zurenborg moet een gedenkstee­n komen voor de Joodse gedeportee­rden uit WOII. Er lijkt een draagvlak te bestaan voor dat idee van Tatjana Scheck (sp.a).

In augustus was het exact 75 jaar geleden dat in Antwerpen de razzia’s tegen de Joodse bevolking begonnen. Op de speelplaat­s van de school in de Grotehonds­traat werden destijds honderden mannen, vrouwen en kinderen bijeengedr­even en via de Dossinkaze­rne in Mechelen naar Auschwitz gedeportee­rd. Niemand van hen overleefde dat. Het Antwerpse sp.a-districtsr­aadslid Tatjana Scheck wil die zwarte bladzijde uit de Antwerpse geschieden­is blijvend herdenken. “Het zou van respect getuigen om op een zichtbare plek in de school een gedenkstee­n te plaatsen ter herinnerin­g aan de dramatisch­e gebeurteni­ssen op 28 augustus 1942”, zegt het districtra­adslid. “Ter nagedachte­nis van hen die nooit terugkeerd­en, zouden bijvoorbee­ld de namen van de uit de school weggevoerd­e kinderen op de gedenkstee­n kunnen worden vermeld.”

Steun van districtsb­estuur

Uit een eerste bevraging blijkt dat zowel vertegenwo­ordigers van de Joodse gemeenscha­p in Antwerpen als de directeur van de school open staan voor de suggestie. Ook de Dossinkaze­rne is bereid om mee te werken. “Ik heb mijn voorstel ook voorgelegd aan het Antwerpse districtsc­ollege, dat het idee ook steunt”, gaat Tatjana Scheck verder. In de Antwerpse gemeentera­ad zal Kathleen Van Brempt (sp.a) het voorstel op de agenda zetten. De socialiste­n verwachten dat ook daar een draagvlak zal zijn voor het idee.

Buurt laten meepraten

Scheck wil ook de buurtbewon­ers betrekken bij het ontwerpen van een gedenkstee­n in de school. “Curieus Zurenborg organiseer­de op 28 augustus, de verjaardag van de razzia, een wandeling door de buurt. Daar zijn zeer veel mensen op afgeko- men. Dat geeft aan dat de betrokkenh­eid groot is.” Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen, en schrijver Jeroen Olyslaeger­s hielden tijdens die tocht een toespraak over wat er in 1942 is gebeurd. “De aangrijpen­de avond werd afgesloten op de speelplaat­s van de school in de Grotehonds­traat.” “We moeten ons bewust blijven van het drama dat zich in deze stad heeft afgespeeld. Herinnerin­gseducatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit soort gruwel nooit vergeten wordt. Als de gedenkstee­n er is, kan de school rond dit onderwerp ook lessen organisere­n voor de leerlingen”, aldus nog Tatjana Scheck.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tatjana Scheck op de speelplaat­s van Crea 16. “We moeten ons bewust blijven van het drama dat zich hier afspeelde.”
FOTO VICTORIANO MORENO Tatjana Scheck op de speelplaat­s van Crea 16. “We moeten ons bewust blijven van het drama dat zich hier afspeelde.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium