Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn handicap houdt me niet meer tegen”

-

Dit najaar wil Johan De Groof (50) opnieuw op de skilatten staan. Zeventien jaar geleden verloor hij een groot deel van zijn voet door een arbeidsong­eval. Nu werkt een profession­eel team samen om een op maat gemaakte skischoen te ontwerpen voor hem.

Bij Aqua Sport in Deurne verzamelde­n gisteren Johan De Groof uit Wuustwezel, zijn podoloog Frank Borghs en een team van specialist­en inzake op maat gemaakt skimateria­al. Het was voor Johan de eerste keer in zeventien jaar tijd dat hij nog eens een skischoen kon passen. Johans voet werd voor meer dan de helft geamputeer­d na een arbeidsong­eval. “Ik had niet gedacht dat ik ooit nog op skilatten zou staan. Ik heb vroeger veel aan langlaufen gedaan, en af en toe aan skiën. Langlaufen lukt me niet meer omdat die latten te smal zijn. Ook voetballen of zwemmen gaat niet meer. Mijn voet werd niet volledig geamputeer­d, waardoor een prothese voor mij geen optie is. Met een prothese zou ik nog meer kunnen doen.”

Een nieuwe liefde

“Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe liefde in mijn leven, Patty. Zij skiet al meer dan dertig jaar. Daardoor kreeg ik het idee om het toch nog eens te proberen”, zegt Johan. “Patty is klant bij Aqua Sport in Deurne, dus gingen we daar te rade. Eigenaar Dirk vond het meteen een interessan­te uitdaging om mij te helpen. Hij nodigde de leverancie­r uit van Technica, een merk voor skimateria­al, en een expert uit Frankrijk.” “We halen alles uit de kast om een perfecte skischoen te maken voor Johan, maar het zal aan hem zijn om de schoen te leren gebruiken”, aldus leverancie­r Franky Van Riet. “We zijn gespeciali­seerd in het customizen van skischoene­n bij moeilijkhe­den aan voeten of enkels, maar Johans situatie is nieuw voor ons. We moeten werken met een heel kleine voetbasis en moeten ook rekening houden met eventuele pijnlijke drukpunten. Johans podoloog zal zelf een zool maken, normaal gebeurt dat door de mensen van de winkel.” De skischoen raakte gisteren bij de eerste pasbeurt nog niet volledig klaar. Eerst moet de podoloog de zool nog verder ontwerpen en dan wordt de binnenscho­en verder aan Johans voet aangepast. Johan heeft er vertrouwen in. “Ik zou graag dit jaar nog op de latten staan, maar ik laat de experts eerst hun ding doen. Ik kom van heel ver. Mijn voet raakte zeventien jaar geleden geplet, maar werd na de eerste operaties gered. In twaalf jaar ben ik 32 keer onder narcose geweest. Het was na twee ziekenhuis­bacteriën dat de dokters beslisten om telkens een stuk van mijn voet te amputeren. Ik raakte mijn werk, huis en vriendin kwijt. Nu heb ik opnieuw zin om te leven, om de frisse berglucht te voelen. Ik ben gemotiveer­d om opnieuw te leren. Vallen op de piste schrikt me niet af. Ik ben al genoeg gevallen in mijn leven, en ik kom altijd opnieuw recht.” REBECCA VAN REMOORTERE

JOHAN DE GROOF ‘‘Vallen op de piste schrikt me niet af. Ik ben al genoeg gevallen in mijn leven, en ik kom altijd opnieuw recht.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Zool, binnenscho­en en skilaars zelf: met vereende krachten wordt ervoor gezorgd dat Johan opnieuw op de skilatten kan.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Zool, binnenscho­en en skilaars zelf: met vereende krachten wordt ervoor gezorgd dat Johan opnieuw op de skilatten kan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium