Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemiereuz­en hielden pen vast voor advies over glyfosaat

- INGE GHIJS, MAXIE ECKERT

Het Europees Voedselage­ntschap EFSA heeft bij de beoordelin­g van studies over glyfosaat delen letterlijk overgenome­n uit teksten van de producente­n.

Als het van de Europese Commissie afhangt, krijgt onkruidver­delger glyfosaat – vooral bekend door het product Roundup van Monsanto – binnenkort een nieuwe vergunning voor tien jaar voor de Europese markt. Glyfosaat zou niet kankerverw­ekkend zijn, klonk het al eind 2015 in het officiële advies van het Europese Voedselage­ntschap EFSA. Maar nu rijzen weer ernstige twijfels over hoe het EFSA tot de conclusie is gekomen en of de beoordelin­g wel in alle onafhankel­ijkheid gebeurde. Uit een analyse van de risicobeoo­rdeling waarop het EFSA zich baseert, blijkt dat hele delen van die tekst letterlijk zijn overgenome­n uit documenten die de glyfosaatp­roducenten hebben aangelever­d. De bedrijven hebben er alle belang bij om glyfosaat zo onschadeli­jk mogelijk voor te stellen.

Letterlijk­e passages overgenome­n

Over geen andere onkruidver­delger is er de laatste jaren zoveel heisa geweest als over glyfosaat. Wetenschap­pers, overheden en ngo’s geraken het er niet over eens of de stof al dan niet kanker veroorzaak­t en dus verboden moet worden. Er zijn nochtans honderden gepublicee­rde wetenschap­pelijke studies over de effecten van glyfosaat voor de gezondheid. Een deel daarvan heeft het EFSA behouden voor zijn advies over glyfosaat (naast geheime data die de bedrijven hebben aangelever­d). Maar welke publieke studies opgenomen werden in de risicobeoo­rdeling en welke studies als ‘betrouwbaa­r’ en ‘niet-betrouwbaa­r’ bestempeld werden, werd overgelate­n aan de Glyphosate Task Force, het verbond van de glyfosaatp­roducenten, waaronder Monsanto en Bayer. Nu wordt duidelijk dat die literatuur­studie mogelijk niet alleen het startpunt was voor het EFSA voor verdere eigen analyse, maar dat hele delen van de tekst die de industrie had aangelever­d, ongewijzig­d tot in een van de finale EFSA-documenten is geraakt. De Duitse overheidsd­ienst Bundesamt für Risikobewe­rtung (BfR) leverde het voorbereid­ende werk voor het EFSA. BfR schrijft dat het niet in staat was om zelf de wetenschap­pelijke literatuur door te nemen en dat het zich dus baseert op het werk van de Glyphosate Task Force. Uit tekstverge­lijking blijkt dat de conclusies van de Glyphosate Task Force ook letterlijk werden overgenome­n als het gaat over de mogelijke effecten van glyfosaat op ons DNA, op de voortplant­ing en over de vraag of het kanker veroorzaak­t. Dat zijn net de heikele thema’s waarover er zoveel te doen is.

“Dat het BfR hulp vroeg voor de literatuur­studie, was al langer bekend. Maar dat er een letterlijk­e overname in de finale EFSAdocume­nten geraakt is, vinden we schandalig”, zegt Martin Pigeon, die het gelobby rond glyfosaat volgt voor de ngo Corporate Europe Observator­y.

De vondst van de letterlijk­e passages, in de bijlage van het EFSA-rapport van meer dan 4.000 bladzijden, werpt de vraag op of er voldoende kritisch is omgegaan met de informatie van de glyfosaatp­roducenten. Het is onduidelij­k of het EFSA als eindverant­woordelijk­e wel grondig is nagegaan of de beoordelin­g (relevant/niet relevant) die de industrie heeft gemaakt, wel juist is.

Volledig overzicht?

Peter Clausing, een Duitse toxicoloog die in opdracht van de ngo Pestizid AktionsNet­zwerk alle EFSA-documenten rond glyfosaat heeft doorgenome­n, zegt dat het “in theorie” geen probleem vormt dat de industrie een overzicht maakt van de wetenschap­pelijke literatuur. “Maar in mijn analyse werd wel duidelijk dat de overheden niet op een degelijke manier zijn nagegaan of dat overzicht volledig is. Er zijn bijvoorbee­ld belangrijk­e wetenschap­pelijke papers

niet opgenomen over een bepaald mechanisme waarmee glyfosaat kanker kan uitlokken.”

In de volgende fase, waarbij lidstaten en ngo’s bedenkinge­n konden uiten over het rapport, werd dat hiaat niet goedgemaak­t, aldus Clausing. Dat teksten letterlijk van de industrie tot in het finale document zijn geraakt, verbaast hem daarom niet. Ook Europees Parlements­lid Bart Staes (Groen), die het glyfosaatd­ossier op de voet volgt, zegt niet verbaasd te zijn dat de industrie zo’n belangrijk­e impact heeft gehad. “Dit zou elke democraat kwaad moeten maken”, zegt hij. “De macht van kapitaalkr­achtige bedrijven als Monsanto om regelgevin­g, wetgeving en ook wetenschap­pelijk onderzoek en Europese procedures naar hun hand te zetten, is echt enorm. Het EFSA heeft nu niet de financiële middelen om behoorlijk zijn werk te doen. Maar dat ligt lastig in tijden van besparinge­n.” “Onterechte beschuldig­ingen”

“Dit zijn onterechte beschuldig­ingen in een poging om de geloofwaar­digheid van het EFSA onderuit te halen”, reageert de woordvoerd­er van het EFSA. Volgens hem maken de gekopieerd­e stukken tekst alleen deel uit van het voorbereid­ende document dat BfR maakte. Dat is wel het document waarop het EFSA zich baseerde in zijn advies.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? In februari werd in Berlijn nog betoogd voor een Europese ban op glyfosaat.
FOTO BELGA In februari werd in Berlijn nog betoogd voor een Europese ban op glyfosaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium