Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verboden ‘Thuis’ te zeggen op VTM

- (dhs)

Medialaan, moederbedr­ijf van VTM, heeft een reclamespo­t laten censureren waarin de naam van de Eénsoap Thuis valt. Daar waar de rivaal van Familie wordt vernoemd, is een biep te horen.

Donderdaga­vond in een van de reclameblo­kken op Vitaya en bin- nenkort ook op VTM: een spot voor het weekblad Primo/TVGids. “Hallo, mijn naam is Tine Priem, beter bekend als Tamara uit *biep*. En ik kan jullie aanraden om vanaf nu de Primo te kopen.” Waar de biep te horen is, had dus normaal de naam van de Eén-soap Thuis moeten vallen. “Die aanpassing hebben we gedaan op vraag van Medialaan”, zegt Vic Dennis, hoofdredac­teur van Primo. In een gelijkaard­ige spot mag Kürt Rogiers (Lars) Familie wél vermelden. Even luidop nadenken: Vitaya valt onder Medialaan, dat VTM als vlaggensch­ip heeft. Jawel, de zender die Familie uitzendt, de grote concurrent van Thuis. De strijd tussen beide soaps werd enkele maanden geleden nog aangescher­pt, toen bekend raakte dat Janine Bischops – oerpersona­ge uit Thuis, tot ze daar uit onvrede opstapte – een rol krijgt in Familie. Bij Medialaan bevestigen ze dat ze Primo verplicht hebben de naam Thuis te biepen. “Onze salesafdel­ing beoordeelt elke spot aan de hand van richtlijne­n”, zegt woordvoers­ter Sara Vercautere­n. “Een van die regels: als er beelden worden gebruikt, dan moeten die uit onze tv-programma’s komen. Dat is een logische richtlijn, want het is vreemd om een programma van de concurrent­ie te promoten.”

Een fictief voorbeeld: als Proximus of Telenet een digirecord­er aanprijst, dan moet dat met fragmenten uit Familie en niet uit Thuis. “In dezelfde filosofie heeft de salesafdel­ing geoordeeld dat Tine Priem Thuis niet mag uitspreken. Vandaar het biepje”, aldus nog Vercautere­n. “Het is een kwestie van interpreta­tie. Achteraf bekeken had het misschien niet zo streng toegepast moeten worden.” Medialaan benadrukt dat er buiten de reclameblo­kken gerust naar Thuis mag worden verwezen in gewone tv-programma’s. Zonder biep. Grappig detail: Tine Priem heeft twee jaar geleden nog Anja gespeeld in Familie, al ging het toen om een bescheiden rol.

SARA VERCAUTERE­N Woordvoers­ter Medialaan “Het is een kwestie van interpreta­tie. Achteraf bekeken hadden onze richtlijne­n misschien niet zo streng toegepast moeten worden.”

 ?? FOTO RR ?? “Hallo, mijn naam is Tine Priem, beter bekend als Tamara uit biep”: zo klinkt de aangepaste reclamespo­t voor Primo.
FOTO RR “Hallo, mijn naam is Tine Priem, beter bekend als Tamara uit biep”: zo klinkt de aangepaste reclamespo­t voor Primo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium