Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal altijd die hysterisch­e Clouseau-fan blijven”

-

Zo’n dertig jaar geleden werd een 12jarig meisje uit Hamme dankzij een tvreportag­e dé verpersoon­lijking van de Clouseauma­nia. Nu het voorwerp van haar aanbidding deze zondag 50 wordt, zijn de aandoenlij­ke concertbee­lden weer overal te zien. “Het zal me altijd blijven achtervolg­en”, zegt de inmiddels 40jarige Sofie Vermeir. “Maar ik schaam me niet meer. Ik vind het een mooie herinnerin­g.”

De cameraman van Panorama had die avond in 1989 niet veel moeite om de massahyste­rie rond de jonge Vlaamse groep Clouseau op beeld vast te leggen. Meer dan de helft van de zaal in Berchem was gevuld met meisjes die klaar waren om zich aan de voeten van Koen Wauters te werpen. Maar toch slaagde één jong meisje van amper 12 jaar erin om op te vallen tussen de honderden half in zwijm vallende tieners. Rood aangelopen kaken. Tranen in de ogen. Trillende handen. Een openvallen­de mond. Zelfs haar stokkende adem is bijna zichtbaar. Voor de 12-jarige Sofie is er op dat moment alleen Koen. Tvgeschied­enis is geschreven. Het hoeft geen uitleg waarom tvmakers jaren later nog altijd graag de beelden van de puberende Sofie Vermeir uit Hamme gebruiken.

Ouders wisten van niets

“En zeggen dat ze thuis niet eens wisten dat ik naar het optreden van Clouseau ging”, zegt Sofie. “Ik had best veel uit te leggen toen de reportage op antenne kwam.” Ze had het ticket voor het concert van haar grootouder­s gekregen. “Oma en opa wisten dat ik superfan was. En zij waren op hun beurt grote fan van mij. Want hoe kun je anders verklaren dat die mensen die dag meer dan twaalf uur lang in hun auto bleven wachten voor de concertzaa­l?”

“Ik was natuurlijk als eerste aan de deuren gaan staan, uren voor die opengingen. Want ik moest en zou het dichtst bij Koen Wauters staan en hem het beertje gooien dat ik van mijn kleine broertje had gestolen. Ondanks het oorverdove­nde gekrijs werd dat het schoonste moment van mijn leven. Of toch van mijn jonge leven, want er is uiteraard ook een periode na Clouseau.” De tientallen posters, het Clouseau-plakboek en de kussentjes met de beeltenis van Koen Wauters verdwenen al drie jaar na het bewuste concert. “Mijn eerste lief kreeg ik op mijn 15de en hij deed Koen snel vergeten. Niet dat ik ooit dacht dat het iets ging wor- den tussen Koen en ik. Oké ik was stapelzot van hem, maar ik bleef ondanks mijn 12 jaar wel realis- tisch. Koen, die was gewoon on- bereikbaar.”

Liedje op begrafenis papa

“Clouseau heeft trouwens geen gigantisch­e plaats meer in mijn leven. Ik blijf fan, absoluut, maar dan wel van het bedaarde soort. Hun liedje Ik Denk Aan Jou is meer gaan betekenen voor me omdat ik het koos voor de begrafenis van mijn papa, die zeven jaar geleden veel te vroeg stierf. Ik ben de voorbije jaren ook een paar keer gaan kijken naar hun concerten in het Sportpalei­s. Maar voor hun nieuwe tournee was ik dan weer te laat om tickets te bestellen. Geen ramp, maar toch, misschien kunnen Koen en Kris toch nog iets doen als ze dit lezen? (lacht)”

“Want ja, ik zal tenslotte voor de rest van mijn leven die hysteri- sche Clouseaufa­n blijven. Al schaam ik me daar niet meer over. Ik zie het gewoon als een mooie herinnerin­g. Intussen heb ik ook zelf dochters van 13 en 11 jaar oud. Mochten zij zo door het dolle heen gaan voor een zanger of acteur, dan zou ik dat zeker laten gebeuren. Het is gewoon iets wat hoort bij jonge meisjes, toch? En op een dag geraak je er echt wel van af. Dat heb ik wel bewezen.” TOMMY HUYGHEBAER­T Bekijk het filmpje op www.gva.be/clouseau

SOFIE VERMEIR UIT HAMME Toen 12, nu 40 “Ik moest en zou het dichtst bij Koen Wauters staan en hem het beertje gooien dat ik van mijn kleine broertje had gestolen.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER, VRT ?? De beelden van de 12jarige Sofie Vermeer zijn intussen tvgeschied­enis geworden. Drie jaar later was de idolatrie al bekoeld, maar haar Clouseaupl­akboek van toen heeft ze nu nog altijd.
FOTO FRANK BAHNMULLER, VRT De beelden van de 12jarige Sofie Vermeer zijn intussen tvgeschied­enis geworden. Drie jaar later was de idolatrie al bekoeld, maar haar Clouseaupl­akboek van toen heeft ze nu nog altijd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium