Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trein knalt op stootblok

Drie lichtgewon­den, oorzaak crash onduidelij­k

- DENNIS VAN DAMME

In het Centraal Station in Antwerpen is vrijdagavo­nd een trein op een stootblok gebotst. De machinist en twee treinbegel­eiders raakten lichtgewon­d, de overige tachtig inzittende­n bleven ongedeerd. De materiële schade is wel aanzienlij­k.

De trein vanuit Hasselt kwam om 22.18u het Centraal Station binnengere­den op spoor 2. Hij reed met lage snelheid binnen, maar kon toch niet tijdig stoppen en knalde vol op het stootblok. De trein werd de hoogte ingeduwd en raakte daar een paal van de bovenleidi­ngen.

Volgens de Antwerpse politie ligt de oorzaak allicht bij een technisch defect aan de trein, waardoor hij niet volledig in de remmen kon gaan. De NMBS vindt het nog te voorbarig om die conclusie te trekken. Bij de botsing raakten drie mensen op de trein gewond: de machinist en twee treinbegel­eiders. De overige inzittende­n, een tachtigtal, kwamen er met de schrik vanaf en mochten gewoon vertrekken. Door de botsing was er vrijdagavo­nd op de zes sporen van niveau +1 in het station geen treinverke­er meer mogelijk. De hinder voor de reizigers bleef op dit la te uur wel beperkt. En om middernach­t verliep het treinverke­er alweer normaal, behalve op spoor 2. Hoe groot de hinder vandaag, zaterdag, zal zijn, is nog onduidelij­k. “Het zou kunnen dat alleen spoor 2 buiten gebruik zal blijven”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “In dat geval blijft de hinder voor de reizigers beperkt, ook al omdat het weekend is.”

Vertraging­en mogelijk

Wanneer de zwaar beschadigd­e trein van de sporen wordt gehaald, is nog niet duidelijk. Ook de schade aan de infrastruc­tuur in het station moet nog verder worden bekeken.

In elk geval zijn de bovenleidi­ngen op spoor 2 geraakt door de klap en moeten die worden hersteld om het treinverke­er er weer mogelijk te maken. Bij het stootblok brak de grote cilinder af en moest de brandweer gelekte hydraulisc­he olie uit het blok opkuisen. Ook de rampencoör­dinator van de stad Antwerpen kwam ter plaatse om de schade op te meten.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S BFM ?? Een trein heeft het stootblok weggekatap­ulteerd en is tegen een paal tot stilstand gekomen in het Centraal Station in Antwerpen. Bij het incident raakten de machinist en twee treinbegel­eiders gewond.
FOTO'S BFM Een trein heeft het stootblok weggekatap­ulteerd en is tegen een paal tot stilstand gekomen in het Centraal Station in Antwerpen. Bij het incident raakten de machinist en twee treinbegel­eiders gewond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium