Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer wijkagente­n en kantoren”

Kris Peeters (CD&V) wil veiligheid­sbeleid omgooien: etnisch profileren tegengaan en politiekan­toren moeten ’s nachts weer open

- CHRISTOF WILLOCX

Kris Peeters, in Antwerpen voor CD&V kandidaat-burgemeest­er bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018, kraakt in een gesprek met uw krant het politiebel­eid van zijn politieke rivaal Bart De Wever (N-VA). “Ik wil meer wijkagente­n en er moeten ’s nachts weer kantoren open. Als uw handtas wordt gestolen, moet u dat dáár kunnen aangeven. Als u daarvoor moet bellen en op een keuzemenu terechtkom­t, is de kans groot dat u het opgeeft en de diefstal niet meldt.”

Kris Peeters, bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen lijsttrekk­er van CD&V in Antwerpen, heeft zijn veiligheid­sprogramma klaar. Peeters pleit voor meer wijkagente­n in Antwerpen en politiekan­toren die ’s nachts hun deuren weer openen. Hij haalt het politiekor­ps van Mechels burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) als grote voorbeeld aan en zet zich af tegen Bart De Wever (NVA). “Het is jammer dat de Antwerpse burgemeest­er na de recente incidenten niet in dialoog is gegaan met de inwoners van Borgerhout.”

Uw partij heeft een eerste beleidsnot­a klaar voor veiligheid in Antwerpen. Daarin pleit CD&V voor een ‘alert’ bestuur. Wat bedoelt u daarmee? Kris Peeters: Alert bestuur betekent dat het onze prioriteit is om misdaden en onveilighe­id te voorkomen. Preventie is het startpunt. Repressie is het slotstuk. We willen criminele feiten hard aanpakken. Maar we gaan in tegen de term ‘gewapend bestuur’ (wanneer een gemeentebe­stuur en de politie kunnen optreden nog voor er criminele daden zijn gepleegd, bijvoorbee­ld door geradicali­seerde jongeren te schaduwen, red.) die de huidige burgemeest­er van Antwerpen naar voren schuift.

Wat wilt u dan concreet doen om de criminalit­eit in Antwerpen te verlagen? Om te beginnen willen we meer wijkagente­n inzetten. Wijkagente­n worden vandaag in Antwerpen onvoldoend­e als prioriteit beschouwd. Een wijkagent is nochtans van onschatbar­e waarde. Hij weet waar er mogelijke problemen zijn en heeft voeling met bewoners van een buurt. De wijkagent moet in de eerste plaats een vriend zijn van de mensen. Als iemand een probleem heeft, moet hij bij de wijkagent terechtkun­nen. We vinden ook dat meer politiekan­toren ’s nachts open moeten zijn. Het huidige bestuur heeft de meeste kantoren ’s nachts gesloten. Sinds die sluiting is het aantal meldingen van criminalit­eit gedaald. Die daling is begrijpeli­jk. Als uw handtas bijvoorbee­ld wordt gestolen, moet u dat kunnen aangeven in het politiekan­toor. Als u daarvoor moet bellen en op een keuzemenu terechtkom­t, is de kans groot dat die persoon het opgeeft en de diefstal niet meldt. Dat moeten we vermijden. Welke kantoren in Antwerpen we ’s nachts weer willen openen, beslissen we later.

Heel wat mensen uit bijvoorbee­ld Borgerhout hebben niet veel vertrouwen in de politie. Deze maand werden er op de Turnhoutse­baan nog agenten aangevalle­n door omstanders. Wie geen respect heeft voor de politie, moet daarvoor worden gestraft. Maar we moeten investeren in een beter contact tussen de politie en de burger. Er moet bijvoorbee­ld opnieuw meer worden ingezet op bemiddelin­gsteams. Die teams bestaan uit politieage­nten die langsgaan bij mensen thuis, bijvoorbee­ld bij jongeren die het risico lopen om te radicalise­ren. De agenten kunnen dan in gesprek gaan met de jongeren en hun families, om zo een vertrouwen­sband op te bouwen. De bemiddelin­gsteams zijn de laatste jaren afgebouwd. Dat beleid moeten we omkeren.

Uw partij maakt al jaren deel uit van het Antwerpse stadsbestu­ur. Ja, en ik neem daar de volle verantwoor­delijkheid voor. Ik ga op dit vlak niemand met de vinger wijzen. Maar we worden nu geconfront­eerd met problemen in onder meer Borgerhout. De vraag is dus vooral wat we daar in de toekomst aan gaan doen.

In een interview met deze krant zei burgemeest­er Bart De Wever vorige week: “Kijk naar de foto’s van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutse­baan kom je gemakkelij­k mannen van dat type tegen.” Toen ik dat las, heb ik mijn wenkbrauwe­n toch even gefronst. Het kan echt niet dat een burgemeest­er zulke uitspraken doet. Dat is niet wijs en werkt contraprod­uctief. Sommige bevolkings­groepen kunnen zich hierdoor geviseerd voelen en zich afwenden van de Antwerpse samenlevin­g. Het heeft nochtans geen enkele zin om gemeenscha­ppen met de vinger te wijzen. Ik vind het overigens erg jammer dat de Antwerpse burgemeest­er na de recente incidenten niet in dialoog is gegaan met de inwoners van Borgerhout. Borgerhout is trouwens niet eens het gebied waar de meeste criminalit­eit is. In het district Antwerpen waren er vorig jaar 140 criminele feiten per duizend inwoners. In Borgerhout waren dat 59 criminele feiten per duizend inwoners.

Veel Antwerpena­ren van allochtone afkomst voelen zich geviseerd, bijvoorbee­ld omdat ze door de politie vaker worden gecontrole­erd dan hun autochtone stadsgenot­en. Vandaag worden mensen van bepaalde gemeenscha­ppen te pas en te onpas door agenten gevraagd om hun identiteit­skaart te laten zien. Zeker bij jonge mensen wekt dat veel frustratie­s op. Ik wil daarom het Mechelse voorbeeld volgen. In Mechelen hebben de politie en burgemeest­er Bart Somers een beleid ontwikkeld waarbij de politie zich niet meer laat leiden door de etniciteit van een persoon om hem te controlere­n of niet. Als Mechelen dat kan, moet Antwerpen dat ook kunnen.

De Mechelse politie vertelt er altijd bij waarom iemand wordt gecontrole­erd. Ook dat principe moet in Antwerpen worden toegepast. Een agent kan dan bijvoorbee­ld zeggen dat hij uw identiteit­skaart wil zien omdat u een blauwe jas aan heeft en er in de buurt net een dief met een blauwe jas is gesignalee­rd. Dat is een heel andere benadering dan tegen iemand zeggen: “Geef uw pas eens.”

De Mechelse politie gebruikt ook bodycams, zodat agenten kunnen filmen wat er gebeurt. Moet Antwerpen dat ook invoeren? Ja, maar onder de juiste voorwaarde­n en mits de nodige omkadering. Dat is niet alleen in het belang van wie wordt gefilmd, maar ook in het belang van de agenten zelf. Het is geen zaligmaken­de oplossing, maar ze kan wel een onderdeel vormen van een versterkin­g van het politiewer­k.

De stad is in haar eentje niet machtig genoeg om alle criminalit­eit te bannen. Neen. De Antwerpse burgemeest­er wil bijvoorbee­ld zelf beslissen over telefoonta­ps, maar dat moet voor ons behoren tot een gerechteli­jk onderzoek. We kiezen voor een andere aanpak. Daarom pleiten we, bijvoorbee­ld voor de bestrijdin­g van criminalit­eit, voor de oprichting van een onafhankel­ijke instantie van de federale overheid, die gemeentebe­sturen advies geeft bij het verlenen van vergunning­en of subsidies. Minister van Justitie en partijgeno­ot Koen Geens is bezig met de voorbereid­ingen. In Nederland bestaat zoiets al. De drugscrimi­naliteit wordt er aangepakt vanuit de administra­tie. De instantie die we naar Nederlands voorbeeld willen oprichten, zal uit magistrate­n bestaan. Zij moeten informatie opvragen bij andere instituten zoals de Rijksdiens­t voor Sociale Zekerheid en de Staatsveil­igheid. Op basis van de informatie die de overheidsi­nstantie aan de stad doorgeeft, kan het stadsbestu­ur beslissen om de vergunning te le- veren of niet. Zo ontnemen we criminele organisati­es een lokale voedingsbo­dem.

U zou ook de gemeenscha­ppen zelf bij uw beleid kunnen betrekken. Dat gaan we doen. En we willen er ook meer financiële middelen voor uittrekken. Organisati­es die netwerkvor­ming tussen lokale spelers bevorderen, bijvoorbee­ld tussen scholen, VDAB, OCMW, politie en parket, moeten daar meer steun voor krijgen. Ik denk bijvoorbee­ld aan Arktos, een Vlaams expertisec­entrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar. Arktos heeft het project Connect uit de grond gestampt, waarbij interventi­eteams in actie komen als schoolgaan­de jongeren groot risicogedr­ag vertonen en de draagkrach­t van de school wordt overschred­en. Vandaag krijgt Arktos een subsidie van de Vlaamse overheid die op jaarbasis wordt goedgekeur­d. De stad moet zo’n organisati­e voor een langere periode financiere­n, waardoor Arktos en andere middenveld­organisati­es op de langere termijn kunnen werken.

Even iets anders: op 10 oktober staakt de socialisti­sche overheidsv­akbond tegen het regeringsb­eleid. Voelt u zich als federaal minister van Werk aangesprok­en? Neen. Als minister van Werk houd ik mij bezig met de privésecto­r. Steven Vandeput (N-VA) is minister van Ambtenaren­zaken en François Bellot (MR) is als minister verantwoor­delijk voor de NMBS. Maar ik vind ook dat er nu geen reden is om te staken. De socialisti­sche vakbond heeft het bijvoorbee­ld over de privatiser­ing van de NMBS, omdat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) daarover op de radio heeft gesproken. Nochtans hebben premier Charles Michel (MR) en ik achteraf duidelijk gezegd dat de NMBS niet zal worden geprivatis­eerd.

Bart De Wever vroeg zich in onze krant af of vakbondsle­iders Rudy De Leeuw en Marc Leemans zichzelf nog serieus kunnen nemen. Het is niet verstandig om op de man te spelen. Rudy De Leeuw en Marc Leemans vertegenwo­ordigen hun organisati­es. Je moet die mensen dus niet persoonlij­k aanvallen.

Als ik u zo bezig hoor, bent u geen grote fan van Bart De Wever. Is er in Antwerpen een centrumlin­kse coalitie in de maak? We voeren nog geen coalitiege­sprekken in Antwerpen. Ik heb wel al interessan­te gesprekken met collega-politici gehad. Maar we zijn nu bezig met de uitwerking van ons eigen partijprog­ramma. Ik ben wel blij dat u vaststelt dat we niet dezelfde standpunte­n hebben als N-VA. We willen de criminalit­eit in Antwerpen verlagen met een evenwichti­g beleid.

“Borgerhout is niet eens het gebied waar de meeste criminalit­eit is. In het district Antwerpen waren er vorig jaar 140 criminele feiten per duizend inwoners. In Borgerhout waren dat 59 criminele feiten per duizend inwoners.” “Agenten die te pas en te onpas naar een identiteit­skaart vragen, dat wekt veel frustratie­s op, zeker bij jonge mensen. Ik wil het Mechelse voorbeeld volgen. Daar laat de politie zich niet meer leiden door etniciteit om iemand te controlere­n.” “Het huidige bestuur heeft de meeste politiekan­toren ’s nachts gesloten. Sindsdien is het aantal meldingen van criminalit­eit gedaald. Begrijpeli­jk, als je dat niet meer kunt gaan aangeven in een kantoor.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Kris Peeters: “Ik ben blij dat u vaststelt dat we niet dezelfde standpunte­n hebben als NVA.”
FOTO PATRICK HATTORI Kris Peeters: “Ik ben blij dat u vaststelt dat we niet dezelfde standpunte­n hebben als NVA.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium