Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Net daarom vliegen we nooit boven de stad”

- (dvd)

Opschuddin­g in Borgerhout: een vliegtuigj­e moest er een noodlandin­g maken aan Spoor Oost. “Om deze reden vliegen we nooit boven de stad”, zegt piloot Vincent Carpentier (51), die het toestel zonder brokken én zonder gewonden wist neer te zetten.

Carpentier was met het vliegtuigj­e onderweg naar Brasschaat, waar dit weekend het Flying Festival plaatsvind­t op het terrein van de lokale motorvlieg­club. “Onderweg begon de motor te sputteren”, vertelt Carpentier. “Een herstart was onmogelijk, dus heb ik naar een geschikte locatie gezocht om een noodlandin­g te maken. Geluk- kig had ik die snel gevonden.” Het bewuste vliegtuig is onderdeel van de collectie van het museum Stampe & Vertongen op de luchthaven van Deurne. Het gaat om een replica, gebouwd in de jaren zeventig, van een Nieuport 28 uit de Eerste Wereldoorl­og. “Op zich is het nog een jonge motor met weinig uren”, zegt Carpentier. “Het vliegtuig heeft altijd in het museum gestaan en is prima onderhoude­n. Het kreeg nog niet zo lang geleden een volledig onderhoud en was volledig technisch gekeurd. Wat er dus juist is misgegaan, zullen we nu moeten uitzoeken.”

Zeer ervaren piloot

Dat Vincent Carpentier, uit Hechtel, het vliegtuigj­e zonder brokken wist neer te zetten, is niet geheel toevallig. De man is beroepspil­oot op lijnvlucht­en en was in het verleden instructeu­r voor de F-16-piloten van de Belgische luchtmacht. “Ik ben blij dat er geen schade is, of toch niet direct zichtbaar”, vertelt Carpentier. “Net om deze reden vliegen we nooit boven de stad: daar is het een stuk moeilijker om een geschikte plaats voor een noodlandin­g te vinden. En als het dan toch moet, dan vliegen we zeer hoog, zodat we nog een tijdje kunnen zweven.” Uit voorzorg kwamen de hulpdienst­en vrijdagavo­nd massaal naar de plaats van de noodlandin­g. Maar uiteindeli­jk werd er vooral veel geposeerd voor de foto.

 ?? FOTO SARE ?? De noodlandin­g was gelukt en dus poseerde de piloot graag voor de camera van de massaal aanwezig hulpdienst­en.
FOTO SARE De noodlandin­g was gelukt en dus poseerde de piloot graag voor de camera van de massaal aanwezig hulpdienst­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium