Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge klaart simpel de klus tegen KV Mechelen

Zelfde Brugse basiself van nederlaag in Moeskroen klaart nu vrij simpel de klus

- DAVID VAN DEN BROECK

Club Brugge had twee afgeweken ballen nodig om KV Mechelen te kloppen. Maar de elf die van Moeskroen verloren, klaarden al met al simpel de klus. Toch verwacht Ivan Leko nog meer van zijn spelers: “Meer honger, meer ambitie.” En minder egoïsme voor doel.

Vertrouwen geven, dat is dezer dagen het motto van Ivan Leko. Al weken, maanden - op één match na - behoudt de Kroaat het vertrouwen in zijn systeem. En nu behield hij ook het vertrouwen in de (jonge) ploeg die in Moeskroen pijnlijk ten onder ging. Hij had nochtans kunnen ingrijpen. Smaakmaker Dennis was net als Vossen fit, en Clasie had al matchritme opgedaan. Niks van, dacht Leko: vertrouwen geven! Decarli en Wesley waren de twee eersten om voor dat vertrouwen te bedanken. O, wat kreeg Decarli vorige week kritiek. Was dát de man die van achteruit de opbouw moest verzorgen? Hij worstelde met de bal en speelde vaker naar zijn doelman dan iets anders. Maar wat kregen we nu? Acht minuten ver tegen KV Mechelen stuurde hij met een heerlijk strakke pass Vormer diep. De struikelen­de Cobbaut, deze zomer in beeld bij Club, was gezien. Vormer wachtte even en bood dan met een gelukje - via het been van Filipovic - Wesley de 1-0 aan. De tweede goal voor de Braziliaan, die op Le Canonnier ook een zwakke match had gespeeld. De vroege voorsprong kwam goed van pas tegen Malinwa, dat ook in een 3-5-2 aantrad. De 1-0 zorgde ervoor dat Club, dat fel druk zette, meer ruimte kreeg. Diaby had kunnen profiteren, maar werd onterecht afgevlagd. Na een halfuur volgden de kansen elkaar sneller op. Mechele mocht makkelijk koppen, de bal botste via de binnenkant van de paal weer het veld in. Limbombe, die steevast een vrijgeleid­e kreeg op links, stuurde Diaby wat later knap diep. De Malinees wipte de bal over Coosemans en duwde het leer én Cobbaut dan over de lijn. Visser keurde de goal af. Op slag van rust nog iemand die bedankte voor het vertrouwen: Horvath. De doelman had alleen nog maar een kopballetj­e van Rits en een schotje van Ganvoula moeten pakken. Maar toen Schoofs hard richting de bovenhoek trapte, pakte hij uit met een prachtige save. Om het belang aan te geven: het werd geen 1-1, wel 2-0. Vormer kopte een voorzet van Vanaken voor de voeten van Dion Cools en de rechtsback knalde via het been van Claes binnen. Match gespeeld, leek het. “Inderdaad, want tot dan hadden we totale controle”, zei Leko achteraf. “Ons plan was met veel energie en pressing spelen. Kortom: veel bewegen. Dat lukte, zo brachten we KV Mechelen in de problemen.” De opdracht na de rust? De 3-0 maken natuurlijk. Maar dat bleek moeilijk. Diaby kreeg al snel een goeie kopkans, maar nadien speelde Club het telkens slecht uit. Te vaak werd een foute keuze gemaakt en werd een speler niet bediend. Ook Dennis, die weer mocht komen flitsen, kreeg de derde goal niet gemaakt - de Nigeriaan schoot wel een keer nipt voorlangs. Neen, het waren integendee­l de bezoekers die op het einde, door te blijven voetballen, het dichtst bij een goal kwamen. Met invallers Drazic en Bandé erbij mocht Yannick Ferrera terecht hopen op een aansluitin­gstreffer, maar het ontbrak opnieuw aan efficienti­e - de hoofdreden waarom Malinwa met een 4 op 21 achterblij­ft.

Geen killerinst­inct

En Leko? Ja, die baalde toch dat die sterke eerste helft geen navolging kreeg. De zege was een feit, de (voorlopige) leiderspla­ats ook, maar hij benadrukte toch vooral de min- en werkpunten. “Na rust heb ik een tijd lang honger, wil en killerinst­inct gemist”, zei hij. “Als speler van Club Brugge moet je blijven zoeken naar méér, naar die derde en vierde goal. Ambitie, dát wil ik zien.” Wat hij minder wilde zien, was egoisme voor doel. “Het laatste halfuur gingen sommige spelers te veel voor eigen succes. Met die mentalitei­t kan ik niet blij zijn. Je moet altijd respect hebben voor je ploegmaats. Als die vrijstaan, moeten ze de bal krijgen. Dat is een basisregel in het voetbal, dat leer je bij de U14 en U16.” Ze weten waar ze de komende dagen aan kunnen werken. Komende week zal Club alleszins scherp voor de dag moeten komen, want dan trekt het naar Charleroi, voor een rechtstree­ks duel om de eerste plaats. Opnieuw met dezelfde elf? Woensdag kan Leko alvast roteren in de bekermatch op Roeselare.

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium