Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen is fantastisc­h”

21jarige revelatie Dylan Batubinsik­a voelt zich al goed thuis

- GERT GYSEN

Met vijf zijn ze, de spelers van Antwerp die dit seizoen nog geen minuut misten. In dat rijtje is de naam van Dylan Batubinsik­a met ook nog Bolat, Arslanagic, Hairemans en Haroun de meest verrassend­e. De 21jarige Fransman had voor hij naar Antwerp kwam alleen nog maar jeugdvoetb­al gespeeld, maar vormt nu samen met Dino Arslanagic een sterk verdedigin­gsduo. Wie is die nieuwe rots in de branding? Al vijf jaar op de radar van Bölöni

Voor iedereen in België was Dylan Batubinsik­a een nobele onbekende toen hij in juli bij Antwerp tekende. Dat wordt ook duidelijk als je zijn naam op Google invoert. Zelfs vandaag krijgt de zoekterm ‘Dylan Batubinsik­a’ slechts 39.200 resultaten. Om te vergelijke­n: bij ploegmaats als Jelle Van Damme (406.000), Sinan Bolat (440.000) en zelfs Alexander Corryn (252.000) is dat een veelvoud. Maar desondanks staat Dylan Batubinsik­a al vijf jaar op de radar van Antwerpcoa­ch Laszlo Bölöni. “Toen ik hier mijn eerste dag meetrainde, vertelde de coach me dat hij me vijf jaar geleden met PSG een jeugdtorno­oi in Qatar zag winnen. Het feit dat ik hem toen ben opgevallen, wil toch zeggen dat hij me goed vond (lacht). Het is een eer dat een coach met zo’n palmares iets in mij ziet. Ik leer enorm veel van hem.” Dat hij bij Antwerp nog geen enkele minuut miste, komt ook voor Batubinsik­a zelf als een verrassing. “Ik heb het geluk dat ik al alles mocht meedoen. En dat we goede resultaten behalen. Maar het is aan mij om te blijven presteren. Het gaat goed, maar ik kan nog groeien.” Congolese roots Het is een mooi rijtje clubs waar Antwerp deze zomer zijn spelers ging halen. Porto, Benfica, Atlético Madrid, Werder Bremen, LA Galaxy… En Batubinsik­a kwam transfervr­ij over van Paris Saint-Germain. Bij die club tekende hij in mei 2016 een profcontra­ct, maar zijn passage bij de A-ploeg bleef beperkt tot een dertigtal trainingen. “Of ik op meer had gehoopt? Toen ik dat contract tekende, besefte ik dat het moeilijk zou worden om door te breken bij PSG. Er zijn niet zo veel jongens uit de academie die het tot de eerste ploeg schoppen. Dat contract was vooral een mooie beloning voor wat ik jarenlang heb gepresteer­d in de jeugd. Of het nog steeds een droom is om daar de eerste ploeg te bereiken? Een droom niet echt, nee. Als de mogelijkhe­id er ooit komt, zal ik natuurlijk niet twijfelen. Maar ik zit nu bij Antwerp. Ik moet realistisc­h blijven, hé.”

Batubinsik­a blijft wel fan van PSG. “Het is de club van m’n hart en ik had het geluk om er dertien jaar te spelen. Van mijn achtste tot vorig seizoen. Dat pakken ze me niet meer af. Ik ga straks zeker kijken als ze op Anderlecht spelen in de Champions League.”

Een echte Parisien

Batubinsik­a is een echte Parisien. Maar met zijn Congolese roots heeft hij nog de keuze tussen twee nationale ploegen. “Ik speelde verschille­nde keren voor de U16 van Frankrijk en scoorde vorig jaar voor Frankrijk tijdens het internatio­nale tornooi van Toulon. Maar Congo is inderdaad ook een optie. Ik zal die keuze maken op het moment dat het nodig is. Ik heb de vraag nog niet gekregen. Als ze komt, zal ik daar zeker over nadenken.” De Champions League-poule van Anderlecht is voor Batubinsik­a een zeer interessan­te groep. Hij wil alle thuismatch­en van Anderlecht in het stadion bijwonen, want bij elke tegenstand­er heeft hij wel minstens één goede vriend spelen. “Moussa Dembélé van Celtic ken ik al heel mijn leven. We maakten samen de overstap van ons lokaal ploegje naar PSG. Bij Bayern heb je Kingsley Coman met wie ik alle jeugdreeks­en doorliep en dan heb je nog PSG, de club waar ik dertien jaar speelde en waar met Presnel Kimpembe een van mijn beste vrienden in de eerste ploeg staat. Ik was met die jongens afgelopen zomer nog op vakantie in Miami.

Fan van de Meir

‘De Groenplaat­s, de Meir, De Keyserlei…’ Dylan Batubinsik­a kent het nummer van ‘de Strangers’ niet, maar hij heeft in Antwerpen wel zijn hart verloren. “Het centrum van de stad is fantastisc­h. Het doet me wat aan Parijs denken. Met die gemengde bevolking, het historisch­e karakter en al die mooie winkels. Wat mijn favoriete plekje is? De Meir. Ik ga graag shoppen, dus daar kom ik regelmatig. Weet je wat ik zo leuk vind aan Antwerpen? Je wandelt door het centrum en je ziet mensen in alle kleuren en hoort alle talen. Ik voel me hier thuis, want ik kom graag onder de mensen.” Voor hij bij Antwerp tekende, kende hij de club nog niet, maar de stad wel. “Mijn vader vertelde me dat hij vroeger regelmatig naar hier kwam om juwelen met diamanten te kopen. Hij zegt dat het de moeite is, dus ga ik ook eens kijken wat ik hier kan kopen (lacht).”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium