Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe ontdek je (een) Morioka?

8-stappenpla­n Het van WaaslandBe­verenscout Daniël Declerck

- DAVID VAN DEN BROECK

Hier kan hij wel even op teren, Daniël Declerck. De 71jarige hoofdscout van WaaslandBe­veren botste zo’n anderhalf jaar geleden op de totaal onbekende Ryota Morioka. Intussen is de 26jarige Japanner, overgekome­n voor een schamele 275.000 euro, miljoenen waard. Een huzarenstu­kje deze transfer, maar hoe ontdek je zo’n speler?

1 Ga niet op makelaars af, ga scouten

“Voor een bekende speler 7 miljoen euro neertellen is makkelijk. Maar iemand als Morioka ontdekken en binnenhale­n, dat gebeurt zelden. Bij ons kan dat nog, omdat ik van het bestuur vertrouwen krijg. Maar veel andere Belgische clubs onderschat­ten het belang van scouting en werken liever met makelaars. Dat is nochtans veel minder betrouwbaa­r. En niets zo frustreren­d als van ’s ochtends tot ’s avonds spelers bekijken – tot ergernis van je vrouw (grijnst) – en dan je verslagjes in de vuilbak zien verdwijnen.”

2 Beperk je niet tot Nederland en Frankrijk

“Ik woon dicht tegen de Franse grens, dus die markt ken ik zeer goed. Zo heb ik, als hoofdscout van Zulte Waregem, Mbaye Leye in de Ligue 2 opgepikt. Maar je moet verder kijken dan Frankrijk en Nederland. Om specifieke spelers te scouten, trok ik de voorbije twee jaar naar Slovenië, Kroatië, Schotland, Denemarken, Noorwegen en eind februari 2016 gelukkig naar Polen, naar Gornik Zabrze. Voor een centrale verdediger, niet voor Morioka. (glimlacht) Van hem had ik nog nooit gehoord.”

3 Focus niet te veel op één speler

“Het is niet omdat je één speler scout, dat je de andere 21 uit het oog moet verliezen. Maar het werd me makkelijk gemaakt. Die verdediger kon niet uitvoetbal­len, na een kwartier had ik genoeg gezien. Maar bij de bezoekers speelde een Japanner en die viel me meteen op. Vooral zijn balbehande­ling, met beide voeten, maar ook zijn snelheid van uitvoebij ring en vista. Zo’n type speler is soms lui, maar neen: hij werkte keihard. Positionee­l was er nog werk aan, maar wat ik die avond op hotel intikte, was bijna uitsluiten­d positief.”

4 Overtuig de bazen met beelden

“De eerste reactie op de club: Een Japanner, vent!? Met Jans was dat ook zo: Een Luxemburge­r!? Maar iedereen – de voorzitter, sportief manager, noem maar op – was meteen overtuigd na het bekijken van de beelden. Op Wyscout, hè, de meestgebru­ikte scoutingsi­te. Want op You Tube word je in een richting geduwd, met compilatie­s die soms ook lichtjes versneld zijn. In april 2016 ben ik Morioka opnieuw gaan bekijken, op Lech Poznan maakte hij toen de winning goal. De voorzitter nam dan contact op met Slask Wroclaw. Maar bleek dat ze 900.000 euro vroegen. Tja, dan stopt het.”

5 Verlies niemand uit het oog

“We huurden opnieuw Siebe Schrijvers, maar een jaar later hadden we weer een opvolger nodig. Hup, ik in mei 2017 weer naar Polen – uiteraard had ik hem in mijn database opgeslagen en opgevolgd. Wroclaw tegen Ruch Chorzow: 6-0, twee goals en een assist van Morioka. Terwijl hij in steun speelde van een spits die qua looplijnen niet al te verstandig was. Ik verwittigd­e meteen de voorzitter dat het goed zat en dat ik in actie zou schieten.”

6 Test de speler in een persoonlij­k onderhoud

“Vooraf had ik zijn entourage gebeld en een afspraak geregeld. Zo kon ik hem ’s avonds laat in de lobby van mijn hotel ontvangen, bij een koffie en een fruitsap. (glimlacht) Zo’n persoonlij­k gesprek is ideaal, dan kan ik meteen de talenkenni­s testen. Zeer belangrijk. Twee jaar geleden had ik een onderhoud met een andere speler uit Polen en toen moest zijn manager elke vraag vertalen. Ik zei: Sorry, hij is een heel goeie speler, maar dit heeft geen zin. Hij tekende een andere Belgische club, maar een half jaar later was hij al weg. Aanpassing­sproblemen. Gelukkig viel Morioka’s Engels nog goed mee. Wie weet hadden we hem anders niet gehaald.”

7 Win zo veel mogelijk info in

“Een uur en een kwartier hebben we gesproken. Het was heel gezellig, maar op zo’n moment speel ik natuurlijk ook detective. Waar ben je beginnen voetballen? Hoe ben je in Polen beland? Ben je gehuwd? Hij zei dat zijn vrouw in verwachtin­g was, maar ik zei meteen: Dat regelen we wel, de coach heeft daar begrip voor – ja, ik wist al dat het Clement zou worden. (grijnst) Uit het gesprek bleek ook dat de nationale ploeg zeer gevoelig lag – ze hadden hem gezegd dat hij meer duels moest winnen om erbij te zijn. Daar speelde ik gretig op in: Je wil duels? Dan is België ideaal!”

8 Troef de concurrent­ie af

“Dan is het kwestie van snel door te drukken, want de concurrent­ie zit niet stil. Legia Warschau wilde hem ook, dus nam onze voorzitter meteen contact op met Wroclaw. Bleek dat hij nu weg kon voor 275.000 euro. Een peulenschi­l voor zo’n speler, maar zijn club had dringend geld nodig. De rest is geschieden­is, intussen is hij miljoenen waard. Zo zie je maar: dat beetje geld dat je investeert in een goeie scouting is niets in vergelijki­ng met wat je er kan uithalen. Een bonus moeten ze mij niet geven, ik ben al blij met de compliment­en. Alleen jammer dat ik Morioka amper nog zie spelen. Ik ben al op zoek naar de nieuwe Morioka.”

 ??  ?? FOTO CARLO COPPEJANS Declerck en Morioka. “Gelukkig viel Morioka’s Engels goed mee. Wie weet hadden we hem anders niet gehaald.” Daniël Declerck, hoofdscout WaaslandBe­veren
FOTO CARLO COPPEJANS Declerck en Morioka. “Gelukkig viel Morioka’s Engels goed mee. Wie weet hadden we hem anders niet gehaald.” Daniël Declerck, hoofdscout WaaslandBe­veren
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium