Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit te oud om te leren”

-

Het centrum in Hoboken zit, na 35 jaar onafhankel­ijkheid, sinds kort onder de koepel van het provinciaa­l onderwijs. Samen met CVO provincie Antwerpen telt de provincie nu twee scholen voor volwassene­nonderwijs. Het centrum in Hoboken is het enige in de regio Antwerpen dat ASO-opleidinge­n voor volwassene­n aanbiedt. “Toekomston­derwijs is gespeciali­seerd in diplomager­icht onderwijs. Er zijn twee manieren om als volwassene het diploma secundair onderwijs te behalen. Je volgt een ASO-opleiding of je combineert de opleiding Aanvullend­e Algemene Vorming met een diplomager­ichte beroepsopl­eiding. De cursisten kiezen voor een traject op maat dat verder gaat dan enkel het verwerven van kennis. We coachen met aandacht voor de totale persoon, vanuit de eigen talenten en met ondersteun­ing voor persoonlij­ke uitdaginge­n. Dit zien we als sleutel om de slaagkanse­n te verhogen, op de arbeidsmar­kt of in het hoger onderwijs. Tegelijk versterken we het zelfvertro­uwen en de motivatie om deel te nemen aan de veranderen­de maatschapp­ij”, verduideli­jkt pedagogisc­h directeur Ad Doom.

+* (+..'0 $ $ (''030+ %$ 4,.3/* '

Dat is ook hoe Wendy Vermoesen (31) uit Edegem het heeft ervaren. Sinds dit schooljaar is ze in KTA da Vinci in Edegem aan de slag als leerkracht wiskunde en wetenschap­pen, een jarenlang gekoesterd­e droom. “Bij Toekomston­derwijs krijg je een persoonlij­ke trajectbeg­eleider en de school heeft ook een heel groot zorgteam om waar nodig bij te staan. Het voordeel is ook dat de lessen in blok worden gepland zodat je dit toch nog kan combineren met een job”, vertelt ze. Wiskunde was altijd al haar passie. Maar een halfjaar voordat ze zou afstuderen, moest Wendy vanwege een moeilijke thuissitua­tie afhaken. Ze probeerde nog wel via de centrale examencomm­issie haar diploma secundair onderwijs te behalen, maar de combinatie werk en studeren was erg zwaar en zo raakte haar studie op het achterplan. Na verschille­nde jobs te hebben uitgeoefen­d, werd Wendy uiteindeli­jk lasser. Maar nadat ze betrokken raakte in een zwaar auto-ongeval, kreeg ze haar medisch ontslag. Met de handen werken, was geen optie meer. Zo kwam Wendy bij Toekomston­derwijs terecht. “Ik heb er niet alleen de kans gekregen mijn ASO-diploma te behalen, de ervaringen die ik er had, hebben mij ook extra gemotiveer­d om mijn jarenlange droom na te jagen”, vertelt Wendy. “De passie waarmee de leerkracht­en er hun job uitoefende­n, heeft er mee voor gezorgd dat mijn beeld dat ik van de job had nog werd versterkt. Zo wist ik zeker dat het dit was wat ik wilde doen. Ik heb het altijd fijn gevonden anderen iets te kunnen bijbrengen. Al in het middelbaar gaf ik graag bijles aan mijn klasgenote­n.” Na het behalen van haar ASO-diploma trok Wendy naar de universite­it voor een master wiskunde. “Maar omdat ik geen vrijstelli­ng kreeg van de RVA – omdat de studies niet rechtstree­ks tot een knelpuntbe­roep leiden – moest ik dit combineren met een job en dat bleek uiteindeli­jk te zwaar. In 2014 ben ik dan begonnen aan Thomas More met mijn studies voor leerkracht wiskunde en fysica. In juni dit jaar ben ik afgestudee­rd.”

+* & '$. 0 /4 $ $ 0' %$'0

Het verhaal van Alice Roothooft (62) is al even opmerkelij­k. Ooit was ze poetsvrouw bij het OCMW, sinds oktober vorig jaar oefent ze de functie uit van assessor in strafzaken bij de strafuitvo­eringsrech­tbank van Antwerpen, kamer voor de beschermin­g van de maatschapp­ij “Ik was zestien toen ik van school ben gegaan. Toen ik 37 was en als poetsvrouw bij de gemeente Schoten aan de slag was, wekte een affiche van, toen nog, Tweedekans­onderwijs Antwerpen mijn aandacht. Omdat ik van mening was dat ik wel wat algemene kennis kon gebruiken, stapte ik er naartoe en heb ik uiteindeli­jk een traject van drie jaar gevolgd. Ik had nochtans niet meteen de bedoeling om mijn diploma te behalen. Ik dacht dat ik te dom was om een diploma te halen”, vertelt Alice. “Maar het bleek wonderwel allemaal goed te lukken en dat was de trigger om voort te studeren. Omdat het altijd wel in mijn interesses­feer had gelegen, ging ik aan de universite­it criminolog­ie stu- deren. Elk jaar wist ik met onderschei­ding af te werken, wat toch mee een bewijs is dat de vooropleid­ing bij het CVO zeker goed was”, zegt ze. Via Selor, het selectiebu­reau van de federale overheid, kwam ze zo bij het Justitiehu­is in Antwerpen terecht. “Van december 2000 tot oktober vorig jaar was ik daar aan de slag als justitieas­sistent. Intussen nam ik deel aan de examens voor de strafuitvo­eringsrech­tbank waar ik nu dus als rechter aan de slag ben, als een van de twee assessoren als rechterhan­d van de beroepsrec­hter. Van poetsvrouw tot rechter, ik leef echt de American dream”, lacht Alice. “TKO was voor mij niet alleen een school, maar een heel sociaal gebeuren. De relatie met de leerkracht­en is heel anders. Samen met de medestuden­ten en leerkracht­en vormden we een plezante bende. Zo gingen we geregeld samen op stap. Dat maakte het heel aangenaam en daar heb ik heel veel steun aan gehad”, getuigt Alice.

 ?? Foto Filip Peeters ?? Alice Roothooft.
Foto Filip Peeters Alice Roothooft.
 ??  ?? Wendy Vermoesen (Foto CVO Toekomston­derwijs)
Wendy Vermoesen (Foto CVO Toekomston­derwijs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium