Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste ‘flitsmarat­hon’ tegen zwerfvuil en sluikstort

-

Iets op de grond gooien mag sowieso niet, maar zeker deze week let u maar beter extra goed op. Tijdens de Vlaamse Handhaving­sweek tegen zwerfvuil en sluikstort­en gaan zo’n duizend controleur­s op pad om overtreder­s te betrappen.

Voor de Vlaamse Handhaving­sweek – te vergelijke­n met een flitsmarat­hon, maar dan op het vlak van afval – rukt vanaf vandaag een duizendtal politieage­nten, GAS-ambtenaren, stads- en gemeenscha­pswachters en andere handhavers uit om verscherpt­e controles uit te voeren. Ongeveer

de helft van alle 308 Vlaamse steden en gemeenten doet mee. Het initiatief gaat uit van Mooimakers, een samenwerki­ngsverband tussen Ovam, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente (VVSG).

De initiatief­nemers willen de pakkans verhogen en het signaal geven dat je niet ongestraft afval kunt dumpen. “Elke deelnemend­e gemeente of organisati­e stelt haar actieplan op, afgestemd op de lokale hotspots en op de beschikbar­e inzet”, zegt woordvoers­ter Katrijn Scheers van Mooimakers. “Naast extra mankracht worden tijdens de Handhaving­sweek ook extra technologi­sche hulpmiddel­en ingezet, zoals camera’s.”

Turnhout doorzoekt zakken

Onder meer in Turnhout wordt er bijzondere aandacht besteed aan de bestrijdin­g van sluikstort­en en zwerfvuil in buurten, wijken en op speelplein­en. “Naast routinecon­troles voeren we op de bekende zwarte punten ook acties uit met ‘gerechteli­jke finaliteit’, dus met inzet van camera’s”, klinkt het. De politie gaat ook alle zakken met sluikstort doorzoeken op identiteit­sgegevens, zodat ze een proces-verbaal op naam kan opstellen.

In de stad Antwerpen wordt de Handhaving­sweek afgesloten met het congres ‘Plastic op drift, Antwerpen op dreef’. Verschille­nde sprekers gaan er in op de problemati­ek van zwerfafval en plasticver­vuiling in de zee en in rivieren. Er is ook een workshop ‘ecologie op hoge hakken’, over ecologisch verantwoor­de cosmeticap­roducten.

Statiegeld voor scouts Deurne

Schepen voor Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) trapt vrijdag ook officieel het project op gang waarbij vereniging­en statiegeld kunnen krijgen voor het verzamelen van blikjes en plastic flessen die op de grond zijn gegooid. Scoutsgroe­p Impeesa uit Deurne trok daarvoor gisteren al de straat op. “Dat leverde twee volle vuilniszak­ken op”, zegt assistent-takleider Annelies Penders (20). “Voor ons is dit de perfecte combinatie tussen sponsoring en iets goed doen voor het milieu. We nemen vanaf nu vuilniszak­ken mee naar al onze activiteit­en.”

Wie wordt betrapt op het achterlate­n van zwerfvuil of op sluikstort­en, mag een GAS-boete tot maximaal 350 euro verwachten. Hoe hoog het bedrag ligt, hangt af van de sanctioner­end ambtenaar. Die kan ook een voorstel tot gemeenscha­psdienst doen, maar niemand is daartoe verplicht.

(dvd)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium