Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proces gruwelmoor­d eindelijk van start

Ludovic Z. sneed zijn ex de keel over en gooide haar van balkon voor ogen van politie

-

Voor de Antwerpse correction­ele rechtbank start vandaag, na al een keer te zijn uitgesteld, het proces tegen Ludovic Z., die zijn exvriendin op gruwelijke wijze vermoordde op het Antwerpse Zuid.

Het verhaal achter de gruwelmoor­d begint in de nacht van 26 mei 2015. Ludovic Z. (40), geboren in Roemenië maar ondertusse­n met de Slovaakse nationalit­eit, kan de breuk met zijn exvriendin Dorina Stef (37) niet verkroppen.

Die dinsdagnac­ht gaat hij naar het appartemen­tsgebouw waar Dorina woont, in de Graaf van Hoornestra­at op het Zuid, en dringt er binnen bij haar onderbuur, de 59-jarige Theo H. Hij houdt de man gegijzeld, met als bedoeling hem mee te nemen naar Dorina’s appartemen­t, zodat ze zeker de deur zou opendoen. Een tactiek die in de loop van de ochtend zou blijken te werken.

Het is 10.45u als de politie een oproep voor een zware huiselijke ruzie krijgt. Wat zich voltrekt wanneer de hulpdienst­en bij de Graaf van Hoornestra­at aankomen, is pure horror. Met een lang keukenmes staat Ludovic Z. op het balkon, het lichaam van Dorina Stef in zijn handen. Haar keel heeft hij overgesned­en. Onder het oog van de politie en tal van toeschouwe­rs gooit hij het levenloze lichaam van de 37-jarige vrouw naar beneden.

Blanco strafblad

Zelf heeft hij zich ook verwond aan de hals. Minutenlan­g staat hij met het keukenmes te zwaaien op het balkon. Uiteindeli­jk wordt hij overmeeste­rd door de speciale eenheden van de federale politie en overgebrac­ht naar het ziekenhuis, waar hij wordt gearrestee­rd.

Het parket-generaal wilde met de zaak naar het hof van assisen, maar omdat Ludovic Z. een blanco strafblad heeft, besliste de Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing om de zaak te correction­aliseren. Daar werd ze eind mei al een keer ingeleid, maar omdat Z. zich naast de Antwerpse strafpleit­ers Carl Slabbaert en Frank Decruyenae­re nog wilde laten bijstaan door een derde advocaat die het dossier nog moest inlezen, werd de zaak uitgesteld. Tijdens de zitting vandaag zou de zaak dus wél behandeld moeten worden. De nabestaand­en van Dorina Stef en onderbuur Theo H. worden bijgestaan door meester Walter Damen.

Dorina Stef laat een zoontje van zes na, dat sinds de moord op zijn mama bij zijn biologisch­e papa woont. Ludovic Z. riskeert dertig jaar cel.

 ?? FOTO BFM ?? Ludovic Z. tijdens de reconstruc­tie van de moord.
FOTO BFM Ludovic Z. tijdens de reconstruc­tie van de moord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium