Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog tien jaar gevolgen van fipronilsc­handaal”

Getroffen pluimveeho­uder uit Hoogstrate­n vreest lagere prijzen en minder verkoop

- RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

De crisis door het eierbesmet­ting met fipronil lijkt grotendeel­s voorbij, maar dat is niet zo. Pluimveeho­uder Paul Geens uit Hoogstrate­n vreest lange tijd minder geld te krijgen voor zijn eieren. “De imagoschad­e herstellen, is een werk van lange adem.”

Pluimveeho­uderij Marpa van Paul Geens in Wortel (Hoogstrate­n) heeft 100.000 legkippen. Dagelijks zorgen die voor 90.000 eieren. “Deze zomer is mijn bedrijf tien dagen geblokkeer­d geweest”, zegt Paul.

“Al mijn eieren waren goed voor consumptie. Toch moesten ze in het bedrijf blijven. Poultry-Vision, het bedrijf dat de gecontamin­eerde producten met fipronil leverde, heeft ooit met mij contact opgenomen, maar ben ik daar nooit op ingegaan.”

“Op een bepaald moment had ik een voorraad van 700.000 eieren die mijn pluimveebe­drijf niet mochten verlaten. Gelukkig heb ik ze nadien nog allemaal kunnen verkopen.”

Volgens Paul Geens verbruiken de consumente­n nu minder eieren. “Maar omdat er nog altijd eieren en kippen van een aantal bedrijven worden vernietigd, komen er wel minder eieren op de markt. Daardoor geraken mijn eieren nog verkocht en heb ik geen overstock.”

Geen schadeverg­oeding

Ondanks de onnodige blokkering van zijn bedrijf is Paul niet van plan om een schadeverg­oeding of compensati­e te vragen. “Al bij al zijn de gevolgen voor mij niet zo groot geweest. Andere bedrijven hebben veel meer schade geleden omdat hun eieren en kippen zijn vernietigd. Zij kunnen zo’n schadeverg­oeding – als die er ooit komt – beter gebruiken.

De imagoschad­e voor de sector is groot, zegt Geens. “We gaan nog zeker tien jaar gevolgen ondervinde­n. Dat hebben we ook na de dioxinecri­sis ondervonde­n. Buitenland­se klanten zullen het fipronilsc­handaal als argument gebruiken om een lagere prijs te bedingen. En we moeten ook afwachten wanneer het vertrouwen van de consument weer volledig hersteld zal zijn”, zegt Paul Geens.

Niet geloofwaar­dig

De grootste fout in de

hele fipronilcr­isis? “De onduidelij­kheid”, meent Geens. “Van in het begin heeft de overheid de consument niet alle informatie verstrekt. Dat komt de geloofwaar­digheid niet ten goede.”

“De ene dag hoorde je een minister zeggen dat er geen gevaar was, de volgende dag werden bedrijven ontruimd. Terwijl de besmetting zo beperkt was dat je al heel wat eieren moest eten om gevaar te lopen. Ach, ik zit al bijna 25 jaar in deze sector en heb dus al heel wat meegemaakt. Op de duur word je er bijna immuun voor.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Eierboer Paul Geens: “De fipronilaf­faire gaat niet over gevaar, maar over vertrouwen.”
FOTO MIA UYDENS Eierboer Paul Geens: “De fipronilaf­faire gaat niet over gevaar, maar over vertrouwen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium