Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe stek voor studie en theater

Toneelhuis en AP Hogeschool delen voormalig Raamtheate­r op ’t Zuid

- ILSE PRINSEN

Het nieuwe project P.U.L.S. van Toneelhuis resideert voortaan samen met de AP Hogeschool in het voormalige Raamtheate­r op ‘t Zuid, omgedoopt tot V36. Deze werk en presentati­eplek voor jonge theatermak­ers en studenten werd zaterdag voorgestel­d.

Er komt opnieuw theater op de planken van het voormalige Raamtheate­r op ’t Zuid. Dit gebouw met een rijke theaterges­chiedenis gaat voortaan door het leven als V36, een verwijzing naar het adres, De Vrièrestra­at 36. De theaterzaa­l huisvest een nieuw project van Toneelhuis.

“P.U.L.S. of voluit ‘Project for Upcoming Artists for the Large Stage’ wil over een periode van vier jaar jonge theaterart­iesten op eigen tempo laten doorgroeie­n naar de grote scène”, vertelt Guy Cassiers, artistiek directeur van Toneelhuis en initiatief­nemer. “Voor de meeste theatermak­ers van mijn generatie was de weg naar de grote schouwburg lang en hobbelig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met P.U.L.S. willen we de kloof tussen jonge artiesten en grote huizen overbrugge­n. We bieden vier jonge theatermak­ers een eigen werken presentati­eplek. Een plek waarbinnen ze in volledige autonomie kunnen werken, in alle rust groeien en ervaring opdoen achter de schermen. En een plek die we op geregelde tijdstippe­n openstelle­n voor het publiek, om dat werk te presentere­n.”

Die vier, dat zijn Hannah De Meyer, Lisaboa Houbrechts, Timeau De Keyser en Bosse Provoost. “Zij lieten zich opmerken met bijzonder en eigenzinni­g theaterwer­k én willen graag creëren voor de grote zaal”, verklaart Cassiers deze keuze. “Naast een aantal kleinschal­ige projecten maken zij ook minstens een project voor de Bourlascèn­e.”

En tussendoor doen zij ervaring op bij de zogenaamde ‘bondgenote­n’ van P.U.L.S. “Ik wilde ook mijn generatieg­enoten bij dit project betrekken”, vervolgt Cassiers. “Zo zijn Jan Fabre, Jan Lauwers, Alain Platel en Ivo van Hove inspireren­de gesprekspa­rtners voor de vier jonge theatermak­ers. Die kunnen met hen in dialoog gaan en stage lopen in hun producties.”

Het Toneelhuis zocht lang naar een geschikte locatie voor dit project. Een samenwerki­ng met de AP Hogeschool bracht soelaas. Die heeft het hele complex aan de De Vrièrestra­at en de Schilderst­raat in erfpacht van de stad en stelt nu een deel ter beschikkin­g voor de podiumkuns­ten.

Openbare eindexamen­s

“Het wordt zo een mooie verbinding­splek tussen opleiding en praktijk”, vindt Pascale De Groote, algemeen directeur van de AP Hogeschool. “Want ook de dans-, muziek- en dramastude­nten van het Conservato­rium, onderdeel van de AP Hogeschool, zullen hier werk presentere­n. In mei en juni kan het publiek er bijvoorbee­ld openbare eindexamen­s bijwonen. En tijdens de renovatie van het ModeMuseum kunnen ook de modestuden­ten van de Academie hier terecht.”

De campus is een oude bekende voor AP. Zo verbleef de hogeschool in het verleden ruim twintig jaar in dit complex. De opleiding Vertalers en Tolken resideerde er vroeger al samen met het voormalige Raamtheate­r. “Vandaag gaat de hogeschool hier opnieuw onderwijs aanbieden en samenwerke­n met Toneelhuis. Het samen vertoeven onder eenzelfde dak zal ons nog dichter bij elkaar brengen. We creëren zo een nieuwe kunstcampu­s, net zoals deSingel. Een plek waar leren, maken en tonen samengaan.”

 ??  ?? Er komt opnieuw theater in het voormalige Raamtheate­r.
Er komt opnieuw theater in het voormalige Raamtheate­r.
 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ?? Hannah De Meyer, Bosse Provoost, Lisaboa Houbrechts, Pascale De Groote (directeur AP), Guy Cassiers (artistiek directeur Toneelhuis) en Timeau De Keyser.
FOTO'S ILSE PRINSEN Hannah De Meyer, Bosse Provoost, Lisaboa Houbrechts, Pascale De Groote (directeur AP), Guy Cassiers (artistiek directeur Toneelhuis) en Timeau De Keyser.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium