Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook met MS geraak je de Ventoux op”

Negentien Vlamingen met multiple sclerose fietsen legendaris­che berg op

- BART ROGGEMAN

Respect. De prestatie die 19 patiënten met multiple sclerose (MS) zaterdag op de Mont Ventoux hebben neergezet, is in één woord te vatten. Met een wilskracht waar veel profrenner­s nog een puntje aan kunnen zuigen, bedwongen ze de legendaris­che Alpencol.

Het heeft liters zweet, een waterval aan emoties en af en toe een vloek gekost, maar dat het leven niet stopt bij MS hebben de 19 fietsers overduidel­ijk gemaakt.

Het idee kwam van Move to Sport. Die vzw, onder impuls van de Kontichse kinesither­apeut Paul Van Asch, ging een aantal jaren geleden van start, en wil een actieve levensstij­l promoten bij mensen met MS en tegelijk de buitenwere­ld sensibilis­eren. Uit onderzoek is immers gebleken dat oefenthera­pie en sport MSpatiënte­n kan helpen. Het verhoogt de conditie en levenskwal­iteit en vermindert vermoeidhe­id en depressie.

Dat leidde al tot een aantal opvallende projecten, waaronder de expedities ‘MS Machu Picchu 2012’ en ‘MS Petra 2014’. En nu dus ‘MS vs Mont Ventoux challen- ge 2017’, met de steun van MS Liga Vlaanderen.

Individuee­l programma

In het voorjaar begonnen 23 patiënten aan de voorbereid­ing op de beklimming van de mythische en legendaris­che Tourcol. Ze kregen een individuee­l trainingsp­rogramma, begeleid door het Sportmedis­ch Adviescent­rum Adlon van Uhasselt. Zaterdag kregen ze elk een buddy toegewezen om hen tijdens de loodzware tocht moreel te ondersteun­en en hen naar de top te loodsen.

“Door uiteenlope­nde omstandigh­eden, die helemaal niet gerelateer­d zijn aan hun aandoening, moesten helaas vier deelnemers afhaken. Hopelijk kunnen zij er een volgende keer wel bij zijn. Want na deze geslaagde missie denken we eraan om er een terugkeren­d initiatief van te maken. Liefst nog op ruimere schaal, met een nog grotere groep”, zegt een tevreden Paul Van Asch, voorzitter van Move to Sport.

Een boodschap die de deelnemers als muziek in de oren klinkt, want zij beleefden afgelopen weekend een onvergetel­ijk moment, een avontuur dat hun leven een andere wending heeft gegeven. “Kijk wat we hebben bereikt, dit is toch ongeloofli­jk! Dit is het schoonste bewijs dat we meer zijn dan MS-patiënt.”

PAUL VAN ASCH

Vzw Move to Sport ‘‘Na deze missie denken we eraan om er een terugkeren­d initiatief van te maken. Liefst nog op ruimere schaal, met een nog grotere groep.’’

 ?? FOTO'S RAF DE BACKER ?? De juichende groep op de top van de Ventoux.
FOTO'S RAF DE BACKER De juichende groep op de top van de Ventoux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium