Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100.000 bezoekers op Vlaamse Havendag

Maar zwijgzame matrozen laten 3.300 kijklustig­en wel niet alles zien

- JOHAN VAN BAELEN

De drie Chinese oorlogssch­epen hebben zondag gedaan wat van hen werd verwacht: kijklustig­en lokken. Op de Vlaamse Havendag in Antwerpen gingen 3.300 mensen in op de uitnodigin­g van de kordate, maar vredelieve­nde Chinese matrozen.

Met een onverwacht­e openheid gooide de Chinese marine de deur van het bevoorradi­ngsschip 966 Gaoyouhu en de rakettenfr­egatten 577 Huanggang en 578 Yangzhou open. Zaterdag was dat alleen voor Chinese genodigden, zondag was het grote publiek welkom, onder hen opvallend veel Aziaten.

Aan wal was er een pascontrol­e en iedereen moest door de metaaldete­ctoren. Eens aan boord van het grote bevoorradi­ngsschip, stonden opvallend veel matrozen, onderoffic­ieren en officieren de bezoekers op te wachten om hen zonder woorden en kordaat te begeleiden. Ze deden dat in de houding, de blik op oneindig en met een van de armen strak de richting aangevend.

Frank Rotthier (58) uit Antwer- pen kent de weg. Jarenlang werk- te hij in de opslag en distributi­e van brandstoff­en in dit deel van de haven. “Ik heb even moeten zoeken naar de juiste aanlegplaa­ts (bij SEA, aan de overkant van het Amerikadok, red.). Hadden ze nu maar gezegd dat het aan de vroegere Graannatie was! Maar goed, ik wilde de kans wel grijpen, want je kan niet elke dag op een Chinees schip. Kijk, met deze slangen, die een beetje lijken op de bevoorradi­ngs- slangen in de Formule 1, bevoor- raden ze schepen die langszij komen varen.”

Binnenglip­pen

We zijn dankbaar voor die uitleg, want de matrozen zijn veeleer zwijgzaam. Hoewel, een vrouw die dringend moet én een mondje Chinees spreekt, mag binnenglip­pen via een gesloten deur. “Logisch dat ze niet alles laten zien”, zegt Gert Verhoft, die samen met zijn zoon Stijn het schip bezoekt. “Maar ook dan blijft het een unieke kans. We hebben alvast genoten van de helikopter­s op het ach- terdek van de fregatten”, zegt

De helikop ter op het achterdek was een absolute publiekstr­ekker. Die biedt plaats aan twee piloten en twee (kleine) passagiers.

FOTO WALTER SAENEN Gert, die als expediteur in de haven werkt. Wij zijn benieuwd en gaan er een kijkje nemen. Aan boord van de Huanggang biedt matroos Zhao Jia Yu, zeg maar Joea, een rondleidin­g aan. We krijgen vooral uitleg bij de talrijke projectiel­en die het fregat aan boord heeft: torpedo’s, luchtafwee­rgeschut, raketten tegen onderzeeer­s en een ronddraaie­nde geschutsko­epel tegen varende vijanden. Die komt zeker van pas in de strijd tegen de piraterij, waarvoor het schip is ingezet bij Somalië. Het Chinese flottielje had daar dezelfde opdracht als onze jongens van de Louise Marie en Leopold I.

Als we Joea vragen naar de betekenis van teksten bij stoere foto’s van de bemanning tijdens trainingen, blijft hij Oost-Indisch doof. “Onze leider zegt ons: ‘Handel bekwaam’, vertaalt hij. Na een fotogelege­nheid op de boeg van het schip komt navigatie-officier Li Hui onze Joea vervangen. “Die teksten? Daarin lees je de geest van de echte krijgers”, zegt hij heldhaftig.

Liever wind

“Net dat heb ik liever niet”, zegt Elien Van Houtte uit Edegem. Ze is samen met haar vriend Stijn De Laet uit Puurs aan boord. “Hij wil spectacula­ire dingen bekijken, maar ik vind bedrijven die werken rond windenergi­e een stuk positiever. Daar gaan we straks naartoe.”

Voor Bart Van Criekinge en echtgenote Veerle Michiels uit Mortsel zijn op het schip om hun jongste zoon Simon te plezieren. “Op de Belgische schepen mochten we meer zien, maar we begrijpen de Chinese terughoude­ndheid omdat de communicat­ie met het publiek minder vlot verloopt. De matrozen beheersen alleen enkele Engelse standaardz­innen. Toch was het leuk en verrassend. En onze Wout kan er meteen een werk voor school over maken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Veerle Michiels en Bart, Simon en Wout Van Criekinge bij de helikopter op het achterdek van een fregat.
FOTO WALTER SAENEN Veerle Michiels en Bart, Simon en Wout Van Criekinge bij de helikopter op het achterdek van een fregat.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Frank Rotthier naast een ‘bunkerslan­g’.
FOTO WALTER SAENEN Frank Rotthier naast een ‘bunkerslan­g’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium