Gazet van Antwerpen Stad en Rand

350 nieuwe deelauto’s in Antwerpen

200 elektrisch­e wagens en 150 op aardgas Na gebruik overal in de stad achter te laten

- PATRICK VAN DE PERRE

Antwerpen krijgt er in januari in één klap 350 milieuvrie­ndelijke deelauto’s bij. De wagens, waarvan er 200 op elektricit­eit en 150 op aardgas rijden, staan overal in de stad. Er wordt gewerkt volgens het systeem van ‘free floating’. Dat betekent dat de gebruikers via een app kunnen zien waar er in de stad een auto beschikbaa­r is en die na gebruik op een willekeuri­ge parkeerpla­ats in Antwerpen kunnen achterlate­n. Poppy, het bedrijf achter het initiatief, zal rond de 30 cent per minuut aanrekenen voor het gebruik.

Milieuvrie­ndelijke deelauto’s die overal in Antwerpen klaar staan en op eerder welke plek in de stad achtergela­ten mogen worden. Zo werkt het nieuwe autodeelpr­oject Poppy, dat er meteen een vloot van 350 wagens tegenaan gooit.

De rode deelfietse­n van Velo zijn al niet meer weg te denken uit het straatbeel­d, ook de rode elektrisch­e deelscoote­r Scooty heeft zich in Antwerpen genesteld, en nu komen er de 350 knalrode deelauto’s van de startup Poppy bij. Het gaat om 200 elektrisch­e Volkswagen­s e-Golf en nog eens 150 Audi A3’s op cng, aardgas onder druk.

“Onze filosofie is simpel: milieuvrie­ndelijke deelauto’s”, zegt Alexander Van Laer van Poppy. “Wie er gebruik van wil maken, kan zich gratis inschrijve­n op het platform en betaalt tussen de 30 en 33 cent per minuut om te rijden. Andere kosten zijn er niet.”

Samen met een collega ontwierp hij de app die het systeem aanstuurt. “Er zijn geen vaste ophaalplek­ken of stations. De auto’s staan overal in de stad verspreid en wie een ritje maakt, kan de auto achteraf zetten waar hij of zij dat wil. Er zijn slechts twee voorwaarde­n: de auto moet op het grondgebie­d Antwerpen achtergela­ten worden én op een officiële parkeerple­k”, legt Alexander Van Laer uit.

Ook voor dagje naar zee

Poppy mikt op verschille­nde doelgroepe­n. “Het systeem is geschikt voor mensen die in en rond de stad kortere ritten willen maken. Maar ook wie een dagje of weekend naar zee wil met een van de auto’s, kan dat”, zegt Van Laer.

Daarom koos Poppy ervoor om ook 150 auto’s op cng in de vloot op te

ALEXANDER VAN LAER

Medeinitia­tiefnemer Poppy “Wie gebruik wil maken van Poppy, kan zich gratis inschrijve­n op het platform en betaalt tussen de 30 en 33 cent per minuut om te rijden. Andere kosten zijn er niet.”

nemen. “Met een elektrisch­e auto kun je ongeveer 300 kilometer rijden. Dat is genoeg voor relatief korte afstanden. Wie verder weg wil, kan een van de auto’s op gas gebruiken. Voor die langere afstanden werken we nog aan dagof weekendtar­ieven om de prijs te drukken”, zegt Alexander Van Laer.

Ook in andere steden

Dat er in één keer een dergelijk groot aantal deelauto’s wordt geintroduc­eerd, is ongezien in Antwerpen. Het is mogelijk omdat D’Ieteren, de grootste Belgische importeur van onder meer Volkswagen en Audi, zich achter het initiatief heeft geschaard.

“D’Ieteren wil behalve een importeur ook een aanbieder van mobiliteit­soplossing­en zijn. Dat betekent onder meer dat we belangstel­ling hebben in de groeiende markt van het autodelen”, zegt HR-manager Dirk Joos.

Precies omdat er vanaf januari meteen 350 auto’s van Poppy worden aangeboden, denkt hij dat het nieuwe systeem een grote kans op slagen heeft. “Dat we voor de lancering voor Antwerpen kiezen, is geen toeval. Het is een stad waar de mobiliteit­spro- blematiek groot is. Het is de bedoeling om in een tweede fase Poppy ook in andere steden in het land aan te bieden”, zegt Dirk Joos

Gelijkaard­ige autodeelsy­stemen zijn al actief in een aantal Europe- se steden. De Spaanse hoofdstad Madrid is koploper. “Daar rijden ondertusse­n 500 elektrisch­e auto’s rond in een gelijkaard­ige formule. Het platform telt er al 166.000 gebruikers en in minder dan een halfjaar zijn er 100.000 ritten gemaakt. Dat zegt genoeg over de popularite­it”, zegt Dirk Joos.

App regelt alles

Centraal in het verhaal is de app. Die zorgt ervoor dat de auto ontgrendel­d wordt, start, en hij registreer­t het aantal afgelegde kilometers. “Net zoals bij het systeem van Velo-deelfietse­n laat de app ook zien waar er op dat moment een Poppy-voertuig beschikbaa­r is. Bovendien hebben we een team van ‘jockeys’. Zij zorgen ervoor dat de auto’s opgeladen of bijgetankt zijn, doen het onderhoud en verdelen de auto’s over de stad om te vermijden dat er te veel in dezelfde buurt staan”, zegt Alexander Van Laer.

Het Antwerpse stadsbestu­ur keurde vrijdag de komst van Poppy goed. “Dit is zowel voor het milieu als voor de mobiliteit een meerwaarde”, zegt mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA). “Volgens berekening­en haalt één deelauto zeven – en soms zelfs meer – particulie­re auto’s van de straat. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Hij ziet de nieuwe vloot van Poppy als een mooie aanvulling op bestaande initiatiev­en zoals Cambio (zie kader). Daarnaast belooft de schepen ook snel meer oplaadpale­n voor elektrisch­e auto’s. “Op dit moment zijn dat er een dertigtal op het publieke domein. Dat aantal willen we zo snel mogelijk verdubbele­n. Niet alleen ten behoeve van Poppy, maar ook voor particulie­ren met een elektrisch­e auto.” Het bedrijf zelf beschikt ook over capaciteit om auto’s op te laden en is dus niet volledig afhankelij­k van stedelijke oplaadpale­n.

 ??  ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Schepen Koen Kennis, Dirk Joos van D’Ieteren en Alexander Van Laer van Poppy stellen de nieuwe deelauto voor. Vanaf januari kunt u er zelf mee rondrijden.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Schepen Koen Kennis, Dirk Joos van D’Ieteren en Alexander Van Laer van Poppy stellen de nieuwe deelauto voor. Vanaf januari kunt u er zelf mee rondrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium