Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frank Raes presenteer­t 200ste ‘Extra Time’

Frank Raes presenteer­t zijn 300ste ‘Extra Time’ en miste er zelfmaar eentje

-

De “wilde festivitei­ten” die Frank Raes (63) voorspelde voor de 300ste aflevering van Extra Time, beperken zich vanavond tot een glas cava na de uitzending: dat is meer dan wild genoeg voor de sportjourn­alist die sinds 2009 slechts één aflevering miste voor een onderzoek na zijn openhartop­eratie. “Op naar de 500 zeker?”

300 aflevering­en: veel spel hoeven we er van de presentato­r niet van te maken. “We doen gewoon zo goed mogelijk onze job”, zegt Frank Raes. “Na dit seizoen hebben we nog een contract voor twee jaar. Dat zijn ongeveer tachtig uitzending­en. Op naar de 500, al weet je nooit met die rechten rond het voetbal.” Extra Time, het programma waarin het Belgische voetbal en de Belgen erin tot op het bot worden geanalysee­rd, is er sinds 2009. Elke week wordt het druk becommenta­rieerd op sociale media. Veel cafépraat, met af en toe iets zinnigs. Frank Raes reageert op vijf meningen.

“Experiment: hoelang komt elke ploeg aan bod in Extra Time? Met een taartdiagr­am van het aandeel van elke Belgische eersteklas­ser in de vierde uitzending van dit seizoen.” (@AVossaert)

Raes: “We kunnen onmogelijk elke voetbalplo­eg even lang aan bod laten komen in de uitzending. We baseren ons op wat de mensen het meest aanspreekt en op de prestaties van een ploeg. Een ploeg die twaalfde staat, komt minder vaak aan bod. Tenzij die ploeg plots van de toppers begint te winnen. Die discussie zal altijd blijven.”

“Wow, kritische noot over Anderlecht in

Extra Time, dat ik dit nog mag meemaken.” (@omedmit)

Raes: “Bij Anderlecht vinden ze nochtans dat we hen te kritisch benaderen (lacht). We zouden grote clubs bevoordele­n, maar dat is niet zo. Grote clubs verdienen die aandacht ook. Ik weet waar dat vandaan komt: voetbal polariseer­t, daarom kijken de mensen ook naar Extra

Time. Neutrale liefhebber­s bestaan, maar die zijn in de minderheid. De supporters zitten vaak met een soort blindheid. Ik ben zelf supporter van Beerschot. Ik heb daar gevoetbald, mijn vader is daar geboren, ik ga af en toe eens kijken. Maar die blinde haat van sommige Beerschots­upporters tegen Antwerp of Berchem, die heb ik niet. Ik heb ook bij Antwerp gespeeld, een paar testwedstr­ijden onder trainer Vic Mees. Als Antwerp goed speelt, maakt mij dat ook blij. Of Zulte Waregem, of Waasland-Beveren. Toen ik sportjourn­alist werd, heb ik die blindheid van de supporter volledig laten varen.”

“Ik zou Chris Van Puyvelde een eigen luisterspe­l geven, ergens ’s nachts op de radio.” (@VermeylenS)

Raes: “Chris Van Puyvelde is technisch directeur bij de Belgische Voetbalbon­d. Na de wedstrijde­n van de Rode Duivels tegen Gibraltar en Griekenlan­d wilden we iets rond de nationale ploeg doen, ook al zijn we dat met Extra Time niet verplicht. Ik geef toe dat Van Puyvelde af en toe rond de pot draaide, maar dat doen politici in De Zevende Dag ook. Je moet hem ook zijn uitleg gunnen, en af en toe heeft hij interessan­te dingen gezegd. Dat hij moeilijk bondscoach Robert Martinez kan afvallen, lijkt me logisch.”

“Er valt vast ook kritiek te geven, maar wat een spits programma blijft Extra Time ook dit seizoen weer.” (@yorkeop)

Raes: “Dat van dat spitse klopt. Onze analisten zeggen waar het op staat. In dat opzicht zijn we veel directer dan Voetbal Inside, het Nederlands­e programma waarmee we vaak worden vergeleken. Ten onrechte, zeker de laatste jaren: Voetbal Inside is meer entertainm­ent. Filip Joos, Jan Mulder, Marc Degryse: je kunt moeilijk zeggen dat die de zaken niet benoemen. Franky Van der Elst zei onlangs nog dat de Franse middenveld­er Damien Marcq van AA Gent niet voldeed: duidelijke­r kan niet, denk ik.”

“Niet alleen werd het knopje van Frank Raes gisteren uitgezet, ook zijn scheermate­riaal werd gestolen.” (@VCanMarlee­n)

Raes: “Er zijn nog mensen met baarden op televisie, op straat zie je niet anders. Ik vond het wel kunnen, en mijn vrouw vond het ook wel wat. Maar bij nader inzien zag het er op tv nogal donker uit. Sinds vorige week ben ik weer geschoren, als dat de mensen kan geruststel­len.”

TOM DE LEUR

Extra Time, om 22u op Canvas

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium