Gazet van Antwerpen Stad en Rand

54 kastanjela­ars Charlottal­ei voor de bijl

54 “zieke” kastanjebo­men dan toch gekapt

- JESSE VAN REGENMORTE­L, PATRICK VAN DE PERRE

De ziel van onze straat”, zo noemden de buurtbewon­ers hun bomen vrijdag nog. Toen wisten ze al dat het einde nabij was: zaterdagoc­htend zijn de felbesprok­en kastanjes van de Charlottal­ei in Antwerpen dan toch gekapt. En herkent de straat zichzelf niet meer.

“Het pakt bij de keel, meneer. Alsof ze een stuk van onze arm kappen.” Pauline Jespers (74) en Sonia Renson (75) kijken toe terwijl alweer een kanjer van een wilde kastanjebo­om naar beneden komt kraken in een wolk van groen-rosse bladeren. Het is zaterdag en alle 54 bomen van de Charlottal­ei in Antwerpen moeten neer. De stad heeft beslist. De bomen zijn ziek en rotten langzaam, is de argumentat­ie. En de stabilitei­t is niet gegarandee­rd als straks de straat wordt heraangele­gd.

Pauline en Sonia wonen er respectiev­elijk 47 en 46 jaar, op verdieping vijf en zes van hetzelfde statige hoekpand. Ze zijn de Statler en Waldorf van de Charlottal­ei, kijkend en kwetterend vanuit de hoogte. “Wij keken altijd boven op de bomen. We zagen ze in bloei komen en hun blad verliezen. We wilden het eerst niet aan- zien, dit gekap. Maar we zijn voor de korte pijn gegaan. En nu zien we het, voor het eerst in een halve eeuw. De lelijkheid van onze straat.”

“We moeten eerlijk zijn, we hebben als bewoners ook een beetje te laat gereageerd”, zegt Pauline. “Ze hebben ons ingepakt, ik zal het zo zeggen. Ons wijsgemaak­t dat de kastanjes ziek en rot waren.”

Sonia: “Het is pas later tot ons doorgedron­gen dat de bomen wél nog in goede staat waren.” Pauline: “Laat ons hopen dat de straat er alsnog beter uitkomt.” Sonia: “Want nu herkennen wij onze

straat niet meer.”

Het al dan niet kappen van de bomen zorgde de afgelopen weken voor felle discussies in Antwerpen. Nadat de rechter in kortgeding had beslist dat het district de geplande bomenkap mocht uitvoeren, leek het lot van de kastanjebo­men bezegeld. Het buurtcomit­é diende daarop nog een milieustak­ingsvorder­ing in en vroeg om te wachten met de kap tot er daarin een uitspraak was. Groen, nochtans meerderhei­dspartij in het district, pleitte eveneens voor uitstel “uit respect voor de bewoners”.

Maar de Antwerpse districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA) liet weten dat de kap toch zaterdag zou plaatsvind­en. “Die datum lag al langer vast, omdat voor zo’n bomenkap ook veiligheid­smaatregel­en gelden. Elk woord in dit dossier is gezegd. Op zeker moment houdt het op.”

“Het had van respect getuigd als N-VA en Open Vld hadden gewacht op de uitkomst van die milieustak­ingsvorder­ing”, is het Antwerpse Groen-kopstuk Wouter Van Besien het daar niet mee eens. “Die paar dagen uitstel zouden het verschil niet gemaakt hebben. En als de rechter het district in het gelijk had gesteld, was er helemaal geen discussie meer geweest over de kap.”

Ook al meldt Groen dat dit meningsver­schil geen gevolgen heeft voor de samenwerki­ng met N-VA en Open Vld, toch houdt de partij een bittere nasmaak over aan de hele discussie. Groen ging in het districtsc­ollege akkoord met de kap, tot onbegrip van velen. “Maar ik kan die kastanjes niet met plakband rechthoude­n, hé”, herhaalt Tom Van den Borne, districtss­chepen voor Groendomei­n en Leefmilieu. “Ze waren niet meer te redden. Eind jaren 90 zijn ze op bevel van de brandweer erg kort gesnoeid. Waar werd gezaagd, zijn de bomen beginnen te rotten. Dus ja, ik blijf achter deze beslissing staan.”

 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER
FOTO JEROEN HANSELAER
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? De Charlottal­ei zonder haar zestig jaar oude kastanjes: dat wordt wennen.
FOTO'S JEROEN HANSELAER De Charlottal­ei zonder haar zestig jaar oude kastanjes: dat wordt wennen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium