Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De deelauto is volwassen geworden

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

A ntwerpen gaat vanaf volgend jaar massaal aan de Poppy. Dat is althans wat de bedenkers van het voor ons land vrijwel nieuwe autodeelsy­steem hopen. Poppy zet in januari een vloot van maar liefst 350 deelauto’s, zowel elektrisch als op gas, in de Antwerpse straten. En zonder vaste standplaat­sen, maar op eender welke parkeerpla­ats achter te laten.

De kans dat het systeem een succes wordt in Antwerpen, is groot. Gelijkaard­ige initiatiev­en in buitenland­se steden, zoals Madrid, bewijzen dat er behoefte is aan deelauto’s. En ook Cambio heeft in eigen land met een variant op wat Poppy aanbiedt al ruimschoot­s aangetoond dat steeds meer mensen deze formule verkiezen boven een eigen auto.

Een auto delen is al lang geen bezigheid meer waar alleen alternatie­ve mensen met te weinig geld zich aan wagen. Dat D’Ieteren, de grootste importeur van onder meer Volkswagen en Audi in ons land, zich achter het nieuwe initiatief schaart, is veelzeggen­d. Met deelauto’s valt tegenwoord­ig geld te verdienen en steeds meer autoconstr­ucteurs en -verkopers zoeken naar nieuwe inkomsten naast de traditione­le verkoop van auto’s.

En dat is goed nieuws. Autodelen moet in de eerste plaats een meerwaarde zijn voor een slimmere mobiliteit en een beter milieu. In dit verhaal draait het niet om harde valuta. Maar wanneer het systeem van deelauto’s ook economisch op grote schaal rendeert, zal dat er voor zorgen dat alles in een stroomvers­nelling komt. En daar worden we allemaal beter van.

Volgens internatio­nale onderzoeke­n vervangt één deelauto gemiddeld zeven particulie­re voertuigen. Dat is, zeker in ons land, voorlopig allicht nog een iets te optimistis­che schatting. Maar het is in ieder geval hoopgevend. Zeker als het gaat om deelauto’s die grotendeel­s op elektricit­eit rijden, zoals dat bij Poppy het geval zal zijn. Daar kunnen Antwerpen en elke andere stad alleen maar wel bij varen.

Hopelijk is de introducti­e van elektrisch­e deelauto’s voor de stad Antwerpen een stimulans om versneld werk te maken van meer oplaadpunt­en voor elektrisch­e auto’s. Op het openbaar domein van de stad staan er momenteel een stuk of dertig. De Antwerpse schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA), beloofde zondag op korte termijn dat aantal te verdubbele­n.

Dat is goed, maar niet goed genoeg. Als een overheid wil dat burgers massaal overschake­len op milieuvrie­ndelijke auto’s, moet ze ervoor zorgen dat de infrastruc­tuur ervoor aanwezig is. Niet op enkele strategisc­he plekken in de stad. Maar overal. En daar ontbreekt het nog aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium