Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen faillissem­enten en vertrouwen van consument grotendeel­s hersteld”

-

“We hebben geen weet van een kippen of eierbedrij­f dat de boeken heeft neergelegd. En als de overheid zich aan haar afspraken houdt, blijft dat wellicht zo”, zegt AnneMarie Vangeenber­ghe, woordvoers­ter van Boerenbond. Vandaag is wel nog een tiental bedrijven geblokkeer­d.

Op het hoogtepunt van de fipronilcr­isis had het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) 86 pluimveebe­drijven geblokkeer­d, waarvan 48 legbedrijv­en. In augustus zijn die aantallen stelselmat­ig gedaald. De laatste meting dateert van 25 augustus. Toen waren nog veertien pluimveebe­drijven geblokkeer­d. Dat zijn er intussen nog minder, maar een exact cijfer is niet beschikbaa­r.

Na akkoorden over uitgesteld­e (RSZ-)betalingen wil de regering ook helpen met geld.

“En het FAVV geeft logistieke steun als boeren hun stallen willen ruimen”, zegt Katrien Beullens van FAVV. “Na een nieuwe keuring kunnen ze dan weer opstarten. Of ze kunnen gewoon wachten tot er geen fipronil meer in de eieren zit.”

240.000 euro voor campagne

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e wil dat de Vlaamse regering de kosten voor de verbrandin­g van besmette mest op zich neemt. “En we besteden 240.000 euro aan een campagne om het vertrouwen op de Belgische markt te herstellen.”

“Gelukkig is die al grotendeel­s hersteld”, zegt Anne-Marie Vangeenber­ghe van Boerenbond. “De binnenland­se verkoop kende maar een goeie week een dipje. Internatio­naal duurde het een week langer, tot het moment waarop bleek dat 26 landen in Europa te maken hadden met fipronilbe­smettingen.”

(jvb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium