Gazet van Antwerpen Stad en Rand

400.000 reizigers in de kou

Vliegtuigm­aatschappi­j knoeit met werkregeli­ng: al minstens 2.000 vluchten geschrapt

- CHRIS SNICK, PETER MALAISE

Duizenden passagiers van Ryanair strandden afgelopen weekend in het buitenland, moesten last minute op zoek naar een andere vlucht of pasten noodgedwon­gen hun vakantiebe­stemming aan. Met dank aan de lagekosten­maatschapp­ij zelf. Die “knoeide” met haar werkregeli­ng, waardoor ze tot eind oktober 2.000 vluchten moet schrappen. Alles samen worden 400.000 passagiers getroffen, miljoenen anderen wachten onzeker af of hun vlucht zal doorgaan.

Vrijdag klonk het bij Ryanair nog dat ze zich “verontschu­ldigt bij het kleine aantal reizigers dat last zou ondervinde­n”. Maar afgelopen weekend bleek dat kleine aantal toch iets groter uit te vallen. Liefst 400.000 reizigers zien de komende weken over heel Europa hun vlucht geschrapt, vaak op het allerlaats­te moment.

“Mijn vrouw kreeg vrijdagavo­nd om 22.10u een mailtje dat haar vlucht van zaterdagmo­rgen naar Zaragoza geschrapt was”, zegt Jan Van Maele uit Merelbeke. “Op de helpdesk was er op dat uur niemand meer bereikbaar, dus trok ze zater- dagmorgen toch maar naar Charleroi. Daar bleek de enige optie een vlucht naar Málaga, zo’n 800 kilometer verderop. Haar hotel in Zaragoza hebben we geannuleer­d, wat ons 105 euro kost. In plaats daarvan boekten we er eentje in Málaga en verblijft ze nu drie dagen daar.”

Weekje wachten

Nog slechter af waren Jelle De Mets (22) uit Orroir en vier van zijn vrienden. Na een week Bulga- rije wordt hun weg naar huis een heuse calvarieto­cht. “Vrijdag kregen we bericht dat de vlucht van zondag geschrapt was”, zegt Jelle. “Als alternatie­f kregen we een vlucht volgende week zondag. Nu hebben we uiteindeli­jk een vlucht naar Rome gevonden met een an- dere maatschapp­ij. Daar zullen we dan overnachte­n, om maan- dag naar Parijs te vliegen en van daaruit met de trein naar huis te gaan. Alles samen goed voor zeker 300 euro extra kosten per persoon. Veel geld voor studenten.”

Alleen diegenen van wie de vlucht vandaag, morgen of woensdag geschrapt wordt, kregen al nieuws. Bij de rest is het afwachten en hopen. Volgens luchtvaart­specialist Luk De Wilde is de kans klein dat Ryanair snel duidelijkh­eid zal

kunnen scheppen over welke vluchten de komende weken aan de grond blijven. “Het is één gigantisch­e puzzel”, zegt hij. “Oorzaak van dit alles is dat Ryanair van de Ierse luchtvaart­autoriteit­en de jaarkalend­er moet volgen voor haar werking. Tot nog toe volgde ze haar boekjaar, dat van 1 april tot 31 maart liep. Plots start het jaar nu op 1 januari, met als gevolg dat het personeel drie maanden minder tijd heeft om zijn vakantieda­gen nog op te nemen. Bij elke vlucht is het nu kijken of er wel personeel voor is. Een klus van jewelste.”

Koppen rollen

Ryanair geeft grif toe dat het “geknoei” is van haar kant. De Wilde snapt niet hoe het kon gebeuren. “Blijkbaar weten ze al sinds juni dat ze hun werking moesten veranderen. Waarschijn­lijk hebben ze het risico genomen om de drukke zomermaand­en nog normaal af te werken, om daarna te veranderen. Dat draait nu uit op een gigantisch­e operatione­le flater. Het zou me niet verwondere­n als er koppen rollen bij de directie.”

Het kan de luchtvaart­maatschapp­ij ook een aardige duit kosten. Dient iedere getroffen passagier een claim in, dan gaat het om 100 miljoen euro. “Wij kregen dit weekend drie keer zo veel dossiers binnen als normaal”, zegt Peter Van Hende van Happy Flights, gespeciali­seerd in schadeclai­ms tegen luchtvaart­maatschapp­ijen.

JELLE DE METS

Op vakantie in Bulgarije “We kregen te horen dat we pas volgende week zondag naar huis konden in plaats van dit weekend.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium