Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat zijn uw rechten?

-

Wat als u nog niet weet of uw vlucht al dan niet vertrekt?

Op de site van Ryanair verschijne­n geregeld nieuwe lijsten met geschrapte vluchten. De maatschapp­ij stuurt naar eigen zeggen ook mails of sms’jes naar mensen met een ticket voor een geschrapte vlucht.

Hebt u recht op compensati­e?

Ryanair laat weten uw vlucht terug te betalen of u een alternatie­ve vlucht aan te bieden. Maar wie daarop ingaat, heeft vaak nog recht op een extra compensati­e.

Wanneer hebt u recht op die extra compensati­e?

“Als u pas binnen de week voor de vlucht verwittigd wordt, is de kans het grootst”, zegt Peter Van Hende van claimbedri­jf Happy Flights. “Die compensati­e kan tot 600 euro oplopen als de alternatie­ve vlucht veel later of vroeger vertrekt dan uw oorspronke­lijke vlucht.”

Wat als u meer dan een week vooraf het nieuws kreeg?

“Als het om meer dan twee weken gaat, hebt u geen recht op compensati­e”, zegt Van Hende. “Is het binnen de twee weken, dan hangt het ook af van hoeveel vroeger of later die nieuwe vlucht vertrekt en aankomt. Al zijn de marges hier iets ruimer dan bij verwittigi­ng binnen de week.”

Kunt u extra gemaakte kosten terugeisen?

“Wordt u pas binnen de week verwittigd, dan kan dat”, zegt Simon November van TestAankoo­p. “Dan kunt u in sommige gevallen extra overnachti­ngen, andere geboekte vluchten, telefoonko­sten, maaltijden... aanrekenen. Sowieso is het aan te raden om altijd alle bonnetjes bij te houden.”

Hoe krijgt u een compensati­e?

Die moet u wel vragen, anders krijgt u niets. Het kan in principe op eigen houtje, maar ook via Test-Aankoop (voor leden) of via gespeciali­seerde claimbedri­jfjes die, in geval van succes, wel een percentage vragen voor hun werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium