Gazet van Antwerpen Stad en Rand

18-jarige vluchtelin­g verdacht van aanslag

Ook tweede jongeman opgepakt, speurders vinden geen link met IS

- FRANK POOSEN

De Britse politie heeft twee jonge mannen opgepakt in verband met de half mislukte aanslag op de metro in Londen afgelopen vrijdag. Een van hen woonde bij een ouder echtpaar dat vluchtelin­gen opving.

In de buurt van de haven van Dover arresteerd­e de Britse politie zaterdagmo­rgen een 18-jarige die achter de aanslag in het metrostati­on Parsons Green in Londen zou zitten. Daar ontplofte vrijdagmor­gen een deel van een zelfgemaak­te bom. Er vielen 29 gewonden.

De jongeman zou in Dover op het punt hebben gestaan naar het Europese vasteland te vertrekken. Zijn identiteit is nog niet vrijgegeve­n, maar algemeen wordt aangenomen dat hij een van de twee vluchtelin­gen is die werden opgevangen in het huis van Ronald (88) en Penelope (71) Jones in de Londense buitenwijk Sunburyon-Thames. Daar zijn zaterdag en zondag huiszoekin­gen gebeurd.

Het echtpaar Jones staat hoog aangeschre­ven in de buurt. Al deDe cennialang trekken ze zich het lot aan van kinderen op de dool en vluchtelin­gen, voornameli­jk uit het Midden-Oosten. Acht jaar geleden kregen ze daar zelfs een lintje voor van de Queen.

Al eens opgepakt

Volgens buurtbewon­ers hadden Ronald en Penelope het niet onder de markt met de 18-jarige die werd opgepakt. In The Daily Mail zegt buurvrouw Serena Barber dat hij twee weken geleden al eens werd opgepakt, uitgereken­d in het metrostati­on Parsons Green. “Penny was radeloos. Ze wilde niet meer voor die jongen zorgen als hij zich zo bleef gedragen, zei ze.”

Een officiële bevestigin­g van dat verhaal is er niet – Scotland Yard weigert elke commentaar – maar het sluit wel aan bij de tweet die de Amerikaans­e president Donald Trump vrijdag verstuurde. “Scotland Yard had die loser terrorist al in het vizier”, tweette hij. Britse premier Theresa May waarschuwd­e daarop onmiddelli­jk voor stemmingma­kerij en al te voorbarige conclusies. Trump heeft als president van Amerika toegang tot inlichting­en van de Britse veiligheid­sdiensten.

Zaterdagav­ond volgde nog een tweede arrestatie. In Hounslow, in het westen van Londen, werd een 21-jarige man opgepakt. De Britse politie hield er al helemaal in het begin van het onderzoek rekening mee dat de aanslag niet het werk was van een lone wolf, maar dat er meer terroriste­n bij betrokken waren.

Voorlopig blijkt er geen link tussen de twee opgepakte jongemanne­n en het jihadistis­che terreurnet­werk van IS. “Het heeft de aanslag opgeëist, maar dat gegeven op zich bewijst niets”, klinkt het. Het dreigingsn­iveau is na de aanslag wel verhoogd naar ‘kritiek’, wat inhoudt dat er een imminent gevaar is voor een aanslag. Agenten lopen gewapend door de straten – heel ongewoon in Groot-Brittannië – en ook het leger helpt met bewakingso­pdrachten.

 ??  ??
 ??  ?? Penelope en Ronald Jones vangen jongeren op die het moeilijk hebben. Ook de 18jarige verdachte verbleef bij hen. De omgeving van hun huis (boven) werd zondag hermetisch afgesloten.
FOTO'S FACEBOOK, REUTERS
Penelope en Ronald Jones vangen jongeren op die het moeilijk hebben. Ook de 18jarige verdachte verbleef bij hen. De omgeving van hun huis (boven) werd zondag hermetisch afgesloten. FOTO'S FACEBOOK, REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium