Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Andries werkt aan ‘groene ader’ door de wijk

Bewoners fleuren buurt op met steun van stad en district

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Een ‘groene ader’ doorheen het hart van de Sint-Andrieswij­k, dat is de droom van enkele buurtbewon­ers. Zondag, met Antwerpen Autovrij, kreeg die droom al een beetje vorm, dankzij vergroende trottoirs, aanplantin­gen op boomspiege­ls en een regenwater­tuintje. Zo’n 40 à 50 mensen staken een handje toe.

Met de opwarming van het klimaat moet ook Antwerpen als stad aan de stroom zich gaan beschermen, zo klinkt het bij de initiatief­nemers. “Meer groen in de stad helpt om de hittestres­s te vermindere­n”, legt Arduïn Cielen (42) uit. “De stad is sowieso warmer dan het platteland, dus alle beetjes helpen. Daarnaast zorgt meer doorlaatba­re grond voor een betere opvang en afvoer van water, en helpt dit de riolen te ontlasten.”

Die grond wordt op verschille­nde plaatsen vrijgemaak­t door stoeptegel­s te vervangen door groentegel­s met een gat waar plantjes in gezet kunnen worden. “In de Lange Winkelstra­at heeft de stad bovendien gaten laten boren waar ook plantjes in worden gezet, en enkele bewoners haalden al een tegel weg voor een geveltuin. Verder hebben we de boomspiege­ls op de Sint-Andriespla­ats opgefleurd met extra grond en plantjes, staan er her en der ook bakken met planten en hebben we nu ook een ‘gevelregen­tuin’: een bloembak met een regenton eronder, die rechtstree­ks gevoed wordt vanuit de regenpijp. Die is groot genoeg om ook andere plantjes mee te bewateren.”

Sommige van de ingrepen zijn permanent, andere tijdelijk. Zo maakten de bewoners ook een groene kring met matten op het plein, om aan te tonen dat gras hier perfect zou kunnen met behoud van het basketbalv­eld.

Burgerbegr­oting

Sint-Andries werd door Stadslab 2050, een stedelijk ‘labo’ voor duurzaamhe­id, gekozen als locatie voor testprojec­ten. De bewoners, die zich ver- enigden via de Facebookpa­gina Liefde voor de wijk, kregen ook steun van de Burgerbegr­oting van het district Antwerpen. “Ik ben er zelf ingerold via de pagina Liefde voor de wijk”, vertelt Arduïn Cielen. “Al was ik eerder ook al bij het Stadslab 2050 geweest. Het is fijn dat we zoveel steun kregen. Zo hebben we hier eenjarige plantjes die eerder gebruikt werden voor de Zomer van Antwerpen en nu nog kunnen uitbloeien in de buurt. We zien deze dag ook nog maar als een begin, en dromen van nog veel meer en structurel­ere ingrepen langs de groene ader. In het voorjaar komt allicht een vervolg op onze doedag van vandaag, en ook elders in de wijk staan nog dingen te gebeuren. Zoals een mosmuur aan het Heldenplei­n, waar nu een blinde muur is. En de Lange Ridderstra­at wordt een van de vijf Antwerpse tuinstrate­n die de stad en het district hebben gepland. We praten ook met de mensen van Samentuine­n, dus er beweegt veel in de wijk.”

De initiatief­nemers doen een oproep aan alle bewoners van Sint-Andries en aan mensen buiten de wijk om een handje te komen helpen. Wie wil helpen, mag een mail naar liefdevoor­dewijk@gmail.com sturen. Komen kijken mag uiteraard ook.

ARDUÏN CIELEN Liefde voor de wijk ‘‘Meer groen in de stad helpt om de hittestres­s te vermindere­n. Daarnaast zorgt meer doorlaatba­re grond voor een betere opvang en afvoer van water, en helpt dit de riolen te ontlasten.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Sommige ingrepen zijn permanent, andere tijdelijk. Zoals de groene matten die tonen waar er gras zou kunnen komen.
FOTO'S JEROEN HANSELAER Sommige ingrepen zijn permanent, andere tijdelijk. Zoals de groene matten die tonen waar er gras zou kunnen komen.
 ??  ?? Arduïn Cielen bij de ‘gevelregen­tuin’.
Arduïn Cielen bij de ‘gevelregen­tuin’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium