Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weiler buiten!”

Bestuur van Anderlecht blijft coach steunen, maar supporters keren zich tegen de Zwitser

- JÜRGEN GERIL THOMAS STANDAERT

Wat een vreemde sfeer in Kortrijk. De Anderlecht­fans revolteerd­en tegen René Weiler na alweer een povere prestatie. Zelfs een late zege had hen niet milder gestemd, want ze zijn het beu. Toch ging het bestuur nog een keer achter de coach staan. Voorzitter Vanden Stock was woest op de aanhang en de club wijst beschuldig­end naar de media. En Weiler zelf? Die beseft steeds meer dat het moeilijk wordt om uit dit kluwen dat hij zelf mee creëerde te geraken.

Na de match in Kortrijk werd René Weiler door twee heethoofde­n op een laag-bij-degrondse manier bestookt. Stewards moesten het duo ontzetten toen ze de coach achtervolg­den tot aan de spelersbus. Laat het duidelijk zijn: niemand verdient zo een behandelin­g. Ook René Weiler niet, die er nochtans niet voor terugdeins­t om zelfs zijn eigen spelers genadeloos aan te pakken. Fans mogen in de tribune “Weiler buiten!” roepen en de coach uitjouwen, maar iemands fysieke integritei­t bedreigen, is er ver over. Het doet Weiler steeds meer beseffen dat dit een gevecht is dat hij - zonder drastische sportieve ommekeer - nog maar moeilijk kan winnen. “Neen, aangenaam zijn deze spreekkore­n niet”, aldus Weiler. “Misschien hoort dit bij het voetbal. Of misschien gewoon bij Anderlecht. Maar ik moet het accepteren.”

Zelfs een 2-3-zege - als ref Boucaut wél penalty had gefloten - had de supporters niet milder gestemd. Het spel was weer belabberd en enkel powerplay zorgde ervoor dat een 2-1-achterstan­d nog werd uitgewist. Opnieuw rolde van de tribunes: “Wij willen voetbal zien!”

“Je kunt discussiër­en of de kritiek terecht is of niet”, zegt Weiler. “Ik vind ze te hevig. Ik heb een groep die goed functionee­rt. Dat zie je aan de manier waarop we die 2-1 nog poogden om te buigen, maar hier eist men constant goed spel. Dat begrijp ik niet. Ik ken geen enkele andere ploeg waar men daar zo om vraagt.”

Is het dan te veel om met deze kern dominant voetbal te spelen, zoals het een club als Anderlecht betaamt? Volgens de club is alles de schuld van de pers, die de coach geen greintje krediet gunt. En dat terwijl hij de titel behaalde en de club vorig jaar naar de kwartfinal­es van de Europa League loodste. De Brusselaar­s vinden dat veel media de man spelen, terwijl aan bijvoorbee­ld Michel Preud’homme (vorig jaar) en Hein Vanhaezebr­ouck (nu) amper wordt geraakt. Dat is kortzichti­g. Ook MPH en HVH kregen kritiek. En een Anderlecht­coach die 9 op 21 haalt en nooit goed voetbal brengt, staat altijd vol in de wind.

(Nog) achter Weiler

Toch deelt voorzitter Roger Vanden Stock de mening van zijn trainer dat hij te weinig respect krijgt. Toen de fans zelfs bij de 0-1 van Harbaoui nog altijd “Weiler buiten!” scandeerde­n, sprong Vanden Stock woedend op en vloekte luidop richting de aanhang. Herman Van Holsbeeck moest hem kalmeren. “De steun van het bestuur doet wel goed, ja”, zei Weiler nog. De directie constateer­de ook wel dat de spelers er tot de laatste minuut vol voor gingen. Al voetballen zij vooral voor zichzelf, zonder wakker te liggen van de kritiek op hun coach. “De fans hebben recht op hun mening”, aldus Dendoncker.

De trainer weet dat die steun van het bestuur niet eindeloos rekbaar is. Na de match in Kortrijk registreer­den tv-camera’s hoe Weiler in een achterkame­rtje een hele uitleg gaf aan Van Holsbeeck. Bij zijn tv-interviews gingen Van Holsbeeck en Vanden Stock nog - letterlijk - pal achter Weiler staan, maar als de resultaten niet volgen en het protest woensdag in Westerlo (beker) en zaterdag op Waasland-Beveren aanzwelt, kan dit onhoudbaar worden.

En de situatie knaagt aan Weiler. Vorige week ging hij nog de confrontat­ie aan met zijn grootste criticaste­rs. “Jij, heb jij een vraag voor mij?”, zei hij wijzend naar een collega die hem hard had aangepakt. Maar op Kortrijk toonde Weiler zich gelatener. Op zijn vraag gaven de coaches geen gebruikeli­jke wedstrijda­nalyse en mochten we direct vragen stellen. Alsof hij wilde zeggen: ‘Wat voor zin heeft het? Jullie begrijpen me toch niet’. Toch blijft deze krant Weiler vragen stellen om zijn visie te verantwoor­den. “Ik doe mijn job zo eerlijk mogelijk”, besloot de trainer. “Maar het is moeilijk als je niet wint.”

De directie hoopt alvast op een revival, want wie moet Weiler opvolgen als Vanhaezebr­ouck en Preud’homme geen opties zijn? In België zijn niet zoveel gereputeer­de coaches meer met een ongeschond­en reputatie. En de vorige keer duurde de zoektocht naar een trainer al zo lang.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ??
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium