Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De corridors van Pep Guardiola

Manchester City scoort vijftien keer in een week dankzij trainingsv­eld met labyrint aan lijnen

- GERT GYSEN

Eén week, drie wedstrijde­n, vijftien goals gemaakt, nul doelpunten tegen. Ziedaar de indrukwekk­ende cijfers van Manchester City. En dat allemaal met dank aan de corridors van Pep Guardiola. Het is de basis van het adembeneme­nde spel van Manchester City.

Eindelijk heeft Pep Guardiola zijn filosofie erin gedramd bij Manchester City. Het heeft een jaar en een hoop miljoenen aan transferso­mmen gekost, maar vandaag speelt het City van Guardiola zoals het Barcelona van Guardiola en het Bayern München van Guardiola. Het geheim achter die manier van spelen is een trainingsv­eld dat er uitziet als een labyrint van verticale en horizontal­e lijnen. Nou ja, geheim. De basisprinc­ipes werden uitvoerig beschreven in het boek

Herr Pep, waarin een Spaanse journalist hem een seizoen lang volgde bij Bayern. Je moet alleen de spelers hebben die ze kunnen uitvoeren. En die heeft Pep nu.

REGEL

1 Nooit twee man tegelijk in de buitenring

Het belangrijk­ste doel van Guardiola’s lijnenspel: de organisati­e bij de tegenstand­er ontregelen. Het trainingsv­eld in de City Academy is opgedeeld in vijf banen, corridors zoals Guardiola ze zelf noemt: het centrum, twee binnenring­en en twee buitenring­en. Guardiola: “We werken binnen deze vijf corridors en het belangrijk­ste daarbij is dat de buitenspel­er en de vleugelver­dediger van dezelfde kant nooit met elkaar in dezelfde baan mogen staan. Het is een ideale situatie wanneer de centrumver­dediger ruimte maakt, de vleugelver­dediger in de corridor ernaast staat en de buitenspel­er zich in de buitenste baan posteert. Als het je dan lukt om de bal meteen naar de buitenspel­er te passen, heb je het hele middenveld van de tegenstand­er overbrugd. Bij balverlies staat de vleugelver­dediger in die situatie aan de binnenkant en kan hij meteen het gat dichten.”

REGEL

2 Beweeg ten opzichte van je ploegmaats

De spelers van Manchester City zijn constant in beweging. Maar niemand loopt zomaar ergens naartoe in balbezit. Elke beweging is in functie van de bewegingen van de ploegmaats. Guardiola: “Als we via een opbouw van achteren aanvallen, blijft de buitenspel­er breed hangen. Onze centrumspi­ts moet dat dan ook doen om de centrumver­dediger met zich mee te trekken. Van de ruimte die zo in het midden wordt gecreëerd, kan onze aanvallend­e middenveld­er of vleugelver­dediger profiteren. Als onze vleugelver­dediger breed begint, maakt de aanvaller die beweging ook. En in dat geval is het onze buitenspel­er die de vrijgekome­n ruimte induikt.”

“Op die manier dwing je de tegenstand­er via je eigen acties om zijn plannen te veranderen. Onze vleugelver­dediger trekt naar binnen en trekt de buitenspel­er met zich mee. Als de buitenspel­er hem niet volgt, heb je een vrije man. Wanneer die gedekt wordt door hun aanvallend­e middenveld­er, wordt onze verdedigen­de middenveld­er niet meer gedekt, enzovoort.”

REGEL 3

Overmacht in het centrum

Guardiola streeft steeds naar een overmacht in het centrum. Van daaruit is de weg naar doel het kortst en daar kunnen de spelers alle kanten op, zonder beperking van de zijlijn. “Ik wil veel spelers in het centrum hebben. Eigenlijk moet de meerderhei­d zich daar bevinden. De meeste trainers willen het tegenoverg­estelde. Ze willen juist de meeste spelers aan de buitenkant zien. Ik zeg niet dat mijn manier beter is. Het is gewoon mijn manier.”

REGEL 4

Varieer met posities

Altijd diezelfde patronen trainen, het kan voor verveling zorgen bij de spelers. Maar daar heeft Guardiola een oplossing voor. Hij probeert spelers op meerdere posities uit, zodat zij ook meerdere patronen instuderen. Kevin De Bruyne speelde al als verdedigen­de middenveld­er, aanvallend­e middenveld­er en op de flank.

REGEL

5 Formaties zijn niet meer dan telefoonnu­mmers

De sterkte van het Manchester City van Guardiola is dat hij vaker van formatie wisselt dan van onderbroek: 3-5-2, 4-3-3, 3-4-3… “Formaties zijn voor mij niet meer dan telefoonnu­mmers”, zegt hij. Het is de visie achter de opstelling die telt. Toch verkiest hij dit seizoen meestal een systeem met drie centrale verdediger­s. En daar heeft hij een goede reden voor. “Het is heel nuttig om van achteruit met drie man te spelen, want daarmee bepaal je de reactie van de tegenstand­er”, zegt Guardiola in

Herr Pep. “Als ze al druk uitoefenen, is dat met de centrumspi­ts en een tweede aanvaller. Ze worden gedwongen 4-4-2 te spelen, en doordat je dan overmacht hebt, kun je ze de baas zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium