Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik vecht tegen mezelf”

Wout van Aert kent totale offday, Mathieu van der Poel verpletter­t rest van het veld

- WIM VOS

Groter kunnen contrasten niet zijn. Terwijl Mathieu Van der Poel gisterenav­ond in Iowa City brandhout maakte van de tegenstand, kende zijn grote concurrent een totale offday. Niets duel tussen de grote twee. Van Aert werd veertiende op ruim twee en een halve minuut. Zijn uitleg: “Ik begrijp er niets van.”

Het was moeilijk kiezen. Wat was nu het grootste nieuws in de eerste Wereldbeke­rwedstrijd van het seizoen. De totale overmacht van Van der Poel of de grandioze afknapper bij Van Aert. De dominantie van Van der Poel was alleszins zelden gezien. Hij ging als eerste het veld in, hij nam op de eerste klauterpar­tijen meteen voorsprong, hij had na één ronde al negen seconden voorsprong, maakte daar een ronde later zeventien seconden van en vergrootte die ronde na ronde. Om uiteindeli­jk aan de streep 43 seconden over te houden op de nummers twee en drie Laurens Sweeck en – de verrassend­e – Quinten Hermans.

Eenzaam

Maar terwijl zij over de finish reden ging het allang over een andere naam: Wout van Aert. De wereldkamp­ioen bakte er helemaal niets van in Iowa City en holde de hele tijd achter de feiten aan. Tegen Van der Poel had hij helemaal geen verhaal, maar ook de rest bleek plots veel te sterk voor Van Aert. Eenzaam reed hij na de finish door. Hij begreep het zelf ook niet.

“Ik voelde al in de start dat het niet ging. Het was nog erger dan in Eeklo”, verwees hij naar de wedstrijd vorige week waar hij Van der Poel ook al had moeten laten gaan. “Ik heb er geen verklaring voor. Moet ook geen excuses zoeken. Ja, ik reed halfweg ook nog eens lek waardoor ik een halve ronde op een lekke band moest rijden, maar zelfs dat is geen uitleg. Als je niet goed bent, raak je elke steen. Dan krijg je lekke banden. Ook zonder die lekke band was ik in het beste geval ergens tussen plaatsen vijf en tien terechtgek­omen. Het loopt gewoon niet goed voor mij. Hetzelfde met de temperatuu­r. Ja, ik had er superveel last van. Maar dat is omdat je niet goed bent. Het was ocharme twintig graden. Dat kan je toch moeilijk extreem noemen.”

Maakt Van Aert zich nu grote zorgen? Vorige jaren startte hij altijd indrukwekk­end aan het seizoen. “Twijfelen is voor niets goed”, besloot hij. “Maar uiteraard zag ik het liever anders. Op training gaat het nochtans wel goed. Maar het lijkt wel alsof ik heel traag in het crossgevoe­l kom. Ik vecht tegen mezelf in de wedstrijd. Dus er moet wel iets schelen, zeker?”

Wout van Aert ‘‘Het lijkt wel alsof ik heel traag in het crossgevoe­l kom.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Mathieu van der Poel heerst in Iowa.
FOTO BELGA Mathieu van der Poel heerst in Iowa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium