Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verrassend­e Dumoulin ook sterk in ploeg

Team Sunweb neemt maat van sputterend­e Skymachine

- HUGO COOREVITS

Tom Dumoulin kan dé man van Bergen worden. Dat hij woensdag op de slotklim van Flöjen de wereldtite­l tijdrijden kan pakken, dat klinkt niet verrassend. Maar dat eerste goud in het ploegentij­drijden was voor hemzelf ook een surprise. “Ik sta ervan te kijken. Ook al voelde ik dat het lekker liep.”

De manier waarop Tom Dumoulin net voor de finish naar zijn ploegmaats keek, had veel weg van een orkestmees­ter die aan het einde van het eerste recital het orgelpunt plaatst. Hij gebruikte niet te veel moeilijke woorden om dit voor de buitenwere­ld onverwacht­e succes te verklaren.

“Ach, in het verleden hadden we vergaderin­gen zat waarop dan grote theorieën uit de doeken werden

gedaan. Zoals: Jij een kopbeurt van 20 seconden en dan jij 25 seconden en jij trapt zoveel watt en een andere nog

eens een ander getal. Nu niets van dat. We hadden het ploegentij­drijden in de winter goed ingeoefend. Als je dan hier komt, heb je al kennis van het ploegentij­drijden. Veel kan je dan niet meer veranderen. We hadden zaterdag al het goede gevoel en dat was er tijdens de wedstrijd ook. Of we er weet van hadden dat we in het eerste gedeelte ver achter lagen op Sky? Neen, hoor.”

Gemiddeld 24 jaar

En dat met een zestal dat gemiddeld amper 24 jaar oud is.

“In vergelijki­ng met vorig jaar hebben we er Lennard Kämna (net 21 geworden, ex-wereldkamp­ioen tijdrijden bij de juniores, red.), Wilco Kelderman en Michael Matthews bij. Op een relatief zwaar parcours kwam onze kracht het best tot uiting. We hadden de juiste pk’s en het juiste gevoel. Meer valt er echt niet uit te leggen.”

De allereerst­e Nederlands­e winnaar ooit van de Giro nam heel de moeilijke klim van Birkelunds­bakken voor zijn rekening, als een herder erover wakend dat hij al zijn schapen netjes samen over de top hees. Precies daar kwam de op papier véél sterkere Skymachine van Chris Froome fataal in de problemen. Owain Doull – ijzersterk op de baan, maar niet op de weg – lag er al af en daar verloor de viervoudig­e Tourwinnaa­r ook nog eens Geraint Thomas, winnaar van de Tourproloo­g. “We liepen te hard van stapel”, gaf Froome toe. Op dat moment wist hij niet wat te doen: wachten of niet wachten? Dumoulin stoomde ondertusse­n met Oomen, Kragh Andersen en Matthews stevig door naar de finish.

Hét geheim van Team Sunweb is dat Dumoulin dit jaar volledig tot ontbolster­ing is gekomen en dat de intelligen­te moderne manager Iwan Spekenbrin­k hem altijd voorhoudt dat hij een slimme egoïst moet zijn, géén domme.

“Als je nooit voor een ploegmaat door het vuur gaat, hoef je er niet op te rekenen dat hij dat voor jou zal doen. Vandaar dat ik me in Milaan Sanremo al dubbel plooide voor Michael Matthews. Hij hamert erop dat je juist als eenheid het verschil kunt maken ten opzichte van de concurrent­ie.”

Weelde

Sinds Spekenbrin­k negen jaar geleden met toen nog Skil - Shimano in het peloton kwam, is het almaar vooruit gegaan met zijn team. Al beleeft hij

Tom Dumoulin “In het verleden hadden we vergaderin­gen waarop grote theorieën uit de doeken werden gedaan. Nu niets van dat.”

nu écht wel een gouden jaar met winst van Dumoulin in de Giro, vier ritzeges in de Tour, de bolletjest­rui van Barguil en het groen van Matthews, winst van alweer Dumoulin in de Binckbank Tour en nu de wereldtite­l ploegentij­drijden bij mannen én vrouwen.

En er wacht nog meer. Woensdag al op Flöjen, waar Dumoulin in de individuel­e tijdrit de maat kan nemen van Froome. Zondag heeft hij met de Nederlands­e, Australisc­he en Deense kopman zelfs drie ijzers in het vuur. De weelde van Sunweb is héél groot.

 ?? FOTO BELGA ?? Team Sunweb: één gestroomli­jnd blok.
FOTO BELGA Team Sunweb: één gestroomli­jnd blok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium