Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stoffel Vandoornes beste prestatie ooit

McLarenBel­g overleeft brokkenrac­e en eindigt zevende

-

Stoffel Vandoorne finishte gisteren na een bewogen Grand Prix van Singapore als zevende, zijn beste resultaat ooit. Met een betere pitstop had het misschien nog beter gekund voor onze landgenoot, maar Vandoorne zette zelf geen wiel verkeerd. Hij werd na de race dan ook uitgeroepe­n tot één van de ‘Drivers of the Race’.

“Hopelijk kan ik dit resultaat snel verbeteren”, zei Stoffel Vandoorne na de GP van Singapore. Geen uitspraak die hem beter kan typeren. Heeft hij net zijn met voorsprong beste prestatie uit zijn F1-carrière neergezet, dan wil Vandoorne onmiddelli­jk meer en beter. Het lastige seizoen met de amechtige McLaren-Honda heeft zijn zegehonger duidelijk niet aangetast.

De editie 2017 van de GP van Singapore was in ieder geval geen voer voor doetjes. De nachtrace startte voor het eerst in natte omstandigh­eden, wat het er voor de rijders extra moeilijk op maakte. De wedstrijd werd dan ook meer dan eens geneutrali­seerd om alle brokstukke­n te kunnen ruimen.

Vandoorne wist alle valstrikke­n en schietgewe­ren te vermijden. “Ja, bewogen koersje”, grijnsde de West-Vlaming vlak na de finish. “Bij de start was het slalommen tussen de brokstukke­n. Ik moest helemaal buitenom om te vermijden dat ik ook in die kettingbot­sing werd betrokken. Jammer eigenlijk, want daar verloor ik wel een paar plaatsen.”

Plaatsen die in Singapore moeilijk terug te winnen zijn. De stratenoml­oop mag dan weinig van de motor vergen – een voordeel voor Vandoorne, die zo weinig last had van het vermogente­kort van zijn Hondamotor – af en toe kan je een beetje power goed gebruiken. Om in te halen bijvoorbee­ld. Als dat op de piste niet lukt, blijft een goede pitstopstr­ategie over als alternatie­f. En daar schoot McLaren een beetje tekort. “Ja, die bandenwiss­el verliep niet perfect. In mijn eerste ronde na de wissel haalde ik nog alles uit de kast om te proberen voorbij Palmer te geraken. Even leek dat te lukken, maar hij kon meteen opnieuw onder mij door kruisen. Maar goed, ik denk dat deze zevende plaats min of meer het hoogst haalbare was.”

Maatjes met Alonso

In de marge van de race in Marina Bay liet Fernando Alonso ondertusse­n doorschijn­en dat hij in de toekomst wellicht bij McLaren blijft. Een goede zaak, vindt Vandoorne. “We werken uitstekend samen en hebben elkaar de afgelopen weken naar steeds betere resultaten weten te pushen. Het klikt ontzettend goed tussen ons.” GERT VERMERSCH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium