Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wedstrijde­n bij de profs hebben me sterker gemaakt”

- KAREL LEMMENS

Dday vandaag Nathan Van Hooydonck. In het Noorse Bergen staat de renner uit Gooreind aan de start van het WK tijdrijden voor beloften. Ook vrijdag in de wegrit zal de neoprof van BMC strijden voor de regenboogt­rui.

“Ik heb hard getraind voor de rit tegen de klok”, geeft de bijna 22-jarige Van Hooydonck aan. “In samenspraa­k met bondscoach Jean-Pierre Dubois is dat allemaal goed doorgespro­ken. Toch wordt het niet gemakkelij­k om een mooie uitslag te rijden. Ook bij de beloften zijn er echte tijdritspe­cialisten. Ik heb dit seizoen een aantal tijdritten gereden en dat leverde telkens een mooi resultaat op. Maar ik kan niet meteen inschatten waar ik kan eindigen. De tijdrit is 37,2 kilometer lang en dat is zeker niet in mijn nadeel. Eerst komt er een kleine ronde en vervolgens snijden we een grote ronde aan met daarin een helling met stukken tot negen procent. Dat wordt een zware klus, al weet ik van mezelf dat ik halverwege al eens een dipje ken, maar daarna toch sterk kan finishen. Ik ga gewoon het beste van mezelf geven en dan zien we wel.”

Sterke wegploeg

Drie dagen relatieve rust moeten daarna volstaan voor Van Hooydonck om ook fris aan de wegrit bij de beloften te kunnen deelnemen. “We starten met een heel sterke ploeg”, oordeelt de ex-beloftenka­mpioen. “Met Jasper Philipsen beschikken we bovendien over iemand die het kan afmaken in de spurt. We kennen mekaar allemaal goed en zijn bereid om voor mekaar door een vuur te gaan. De weersomsta­ndigheden zullen een cruciale rol spelen. Bjorg Lambrecht heeft dit jaar bewezen een echt klimtalent te zijn, maar is hij met zijn eerder frêle lichaamsbo­uw wel gewapend tegen de kou en regen? Dat zal moeten blijken. Zelf schrikken die toestanden me niet af. Ik ben er klaar voor. De wedstrijde­n die ik sinds 1 juni bij de profs heb gereden, hebben me ontegenspr­ekelijk sterker gemaakt. Tijdens de Binckbank Tour heb ik enorm hard afgezien, maar nu voel ik dat ik op die manier meer weerstand heb opgebouwd. Toch kan ik ook voor de wegrit moeilijk inschatten waar ik kan eindigen. Het is best mogelijk dat ik zal moeten afstoppen voor ploegmaats die in de aanval zijn. Maar voor hetzelfde geld ben ik met een ploegmaat in de aanval en wordt er voor ons afgestopt. Maar goed, ik vertrek in beide wedstrijde­n met een gezonde, maar realistisc­he ambitie en dan zien we wel waar we uitkomen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nathan Van Hooydonck (rechts) met Senne Leysen op verkenning op het WKparcours in het Noorse Bergen.
FOTO PHOTO NEWS Nathan Van Hooydonck (rechts) met Senne Leysen op verkenning op het WKparcours in het Noorse Bergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium