Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor de patiënten mag het ook eens feest zijn”

50 jaar nierdialys­e in Stuivenber­g

-

Waterzucht, noemden ze het vroeger. De remedie, dat was aderlaten. “Of dat hielp? “Nee. Soms stierven patiënten, soms bleven ze leven. Gelukkig dat de nierdialys­e uitgevonde­n werd”, zegt Koen Bouman (52), diensthoof­d van de Nierklinie­k in ZNA Middelheim.

50 jaar geleden was Stuivenber­g het eerste ziekenhuis in Antwerpen met nierdialys­e. De uitvinding van nierdialys­e was een mijlpaal die al veel mensenleve­ns redde. Ook dat van Firmin Theunis (83), die staat aan te schuiven bij de barbecue waarop de ZNA ziekenhuiz­en trakteren ter ere van 50 jaar nierdialys­e. “Ik ben sinds januari begonnen met nierdialys­e. Ik was al een tijd mijn eetlust kwijt, kon mijn eten niet meer binnenhoud­en en werd steeds magerder… Toen ik hoorde dat het aan mijn nieren lag, was dat bijna een opluchting. Ik was bang voor kanker. Nierdialys­e betekent dat ik om de paar dagen moet langsgaan in het ziekenhuis, maar dat is niet zo erg, zolang ik maar golf kan blijven spelen. Dankzij de goede zorgen van de dokters heb ik mijn krachten terug, het balletje 20 meter kloppen, dat lukt me weer.”

Met de aardappels­la en het zout op de steak mag Firmin niet te gul zijn. “Door mijn nieren moet ik te veel zout mijden en mag ik maar drie aardappele­n per dag eten, want die bevatten veel kalium.”

Maar vandaag knijpen de dokters een oogje dicht. “Het mag voor de patiënten ook een keer feest zijn”, vindt Wendy Engelen (47), diensthoof­d van de Nierklinie­k in ZNA Stuivenber­g, SintErasmu­s en Jan Palfijn en de drijvende kracht achter het nierfeest. “Toch hoop ik dat we nooit 100 jaar nierdialys­e moeten vieren”, zegt haar collega Koen Bouman. “Dat zou betekenen dat de geneeskund­e blijft stilstaan de volgende 50 jaar. Terwijl ik er alle vertrouwen in heb dat nieuwe technieken nierdialys­e tegen dan overbodig zullen maken.”

FIRMIN THEUNIS

Patiënt ‘‘Nierdialys­e betekent dat ik om de paar dagen moet langsgaan in het ziekenhuis, maar dat is niet zo erg, zolang ik maar golf kan blijven spelen.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Ballonnen en een barbeque voor de patiënten.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Ballonnen en een barbeque voor de patiënten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium